Бисер Петков: 37% от хората ще получават по-малки пенсии

0
Това ще стане, след като се въведе новата формула за изчисление на парите
Това ще стане, след като се въведе новата формула за изчисление на парите Снимка: БГНЕС

Това ще стане, след като се въведе новата формула за изчисление на парите.

Очаква се тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който участва в XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN).

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година бе решено от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година, взехме решение да отпаднат и годините до 2000 година. Петков посочи, че ако от формулата бъдат извадени трите години от 1997, 1998 и 1999 г. за 37% от хората, пенсиите им биха били в по-малък размер, а за останалите биха били в по-голям размер. Затова предстои да се направи по-пълен анализ с колко и в какви интервали може да се очаква увеличение и намаление на пенсиите.

Петков съобщи още, че от Министерството ще сигнализират прокуратурата по подаден сигнал за фалшиви трудови книжки.

Сигналът е подаден миналата седмица от президента на КТ "Подкрепа". Според него, на пазара се продават трудови книжки, които са отпечатани от неоторизирани фирми. Проверката е показала, че социалното министерство има договор още от 90-те години с една фирма, която също е подала сигнал за наличие на такива случаи, каза Бисер Петков. Ще се проверяват и двата сигнала. Петков уточни, че сигналът е за издаване на трудови книжки от фирми, с които министерството няма договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари