Пари за пенсии ще има и след 2040 година

0
Социалният министър побърза да ни успокои, че парите са гарантирани, въпреки че 100 работещи издържат 79 пенсионери
Социалният министър побърза да ни успокои, че парите са гарантирани, въпреки че 100 работещи издържат 79 пенсионери Видео: Нова телевизия

Няма проблем със стабилността на пенсионната система.

Това заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на Нова телевизия.

Коментарът е по повод информации, че парите за пенсии са гарантирани до 2040 година.

След това обаче работещите щели да се изравнят с пенсионерите.

Статистиката на НОИ през последните години показва, че работещите в България са почти колкото пенсионерите у нас. Или казано най-общо 100 работещи издържат 79 пенсионери.  

Парите за пенсии у нас идват от бюджета на НОИ и от субсидия от държавния бюджет. За миналата година от общо 9,5 млрд. лв. за пенсии 5 млрд. лв. са дошли от пенсионните ни вноски, а останалите 4,5 млрд. лв. - от бюджета на държавата.

Затова възниква въпросът, след като процентът на работещите и пенсионерите през годините почти ще се изравнява, как ще се гарантират парите за пенсии.

„Стабилността на пенсионната система е гарантирана от държавата. Така че опасения за това, че няма да има пари за пенсии след 40 години са неоснователни”, заяви Бисер Петков.

Сметките показват, че за да може пенсионната система да се самоиздържа изцяло, вноската за пенсия трябва да се вдигне от 18,8% на 33%.

България не единственото изключение, защото и в други страни от застаряваща Европа пенсионните системи са на дефицит. Според синдикатите проблемите в пенсионната система трябва да се адресират правилно. Президентът на КТ „Подкрепа” твърди, че един от тях е свързан с вноската за допълнително пенсионно осигуряване на родените след 1960 г. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари