BIRD: Клошар е изтеглил 18 милиона от парите за АМ “Хемус“ и е починал от Ковид

0
В схемата са използвани общо 5 фирми и четирима пълномощника
В схемата са използвани общо 5 фирми и четирима пълномощника Снимка: БГНЕС

Малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на автомагистрала “Хемус“, след което починал от Ковид.

За услугите му били обещани 20 000 лв., които той не получил, установи разследване на Bird и врачанската медия “Зов Нюз“. Софиянецът Георги Шкендов, който е ММА боец, е изтеглил други над 11 милиона от името на други две фирми.

В първата част на разследването си BIRD пише, че две политически свързани лица са теглили огромни суми кеш от парите за АМ “Хемус”. Това са Тома Янков от Мездра, който е шеф на младежката структура на ДПС и Данаил Георгиев от Лом, който е водач на листа на ПП “Евророма” в дунавския град. Те са имали пълномощни да оперират със сметките на две фирми, регистрирани на малоимотни лица и получили 25 милиона от общо 56 милиона лева преведени като аванс на “Водно строителство – Благоевград” АД от държавната “Автомагистрали” ЕАД, съобщава Bird.

За да се прикрият следите парите са минали през буферно дружество – “Бул Строй Груп ИГ”, което е било собственост на Методи Бачев, вече покойния шеф на строителната фирма “Агромах”.

В схемата са използвани общо 5 фирми и четирима пълномощника.

Едни и същи адвокати са обслужвали вписванията за трите фирми в Търговския регистър. Потърсени за коментар те ни разясниха, че получават комплекти с документи за вписване от свой клиент и ни насочиха към счетоводна къща, която има офиси в Лом и в София. Репортер на ”Зов Нюз” се свърза със собственичката на счетоводната фирма, но тя не е успяла да си спомни кой е идвал с документите за регистрацията и прехвърлянето на фирмите.

Не им искаме лични карти“, заяви тя.

Фирмата “Виндор Монтана” е регистрирана в Пловдив, но през 2020 г. е прехвърлена на Нина Тодоринова от Костинброд. Тя не е отговори на запитване за коментар, отправено през Facebook.

Пълномощник на “Виндор Монтана” е Красимир Митриков, който по адрес е бил регистриран в с. Златия, област Монтана. Той е изтеглил внушителната сума от 18 618 077 лв. и ги е предал на неизвестния засега човек, в който са се концентрирали всички пари изтеглени на каса от Интернешънал Асет Банк.

Репортер на “Зов Нюз“ го потърси на адреса му, където има само стара, негодна за живот съборетина. Съсед на Митриков казва, че той е живял изключително бедно и е починал тази година от Ковид. Преди това обаче се похвалил на комшиите, че очаквал да му платят 20 000 лв.

Другите две фирми Билдинг Конти Строй ЕООД и Рич Билдинг Строй ЕООД, които са създадени от Ярослав Илиев от с. Казичене.

“Билдинг Конти” е прехвърлена на 22.07.2021 на Тихомир Миланов Игнатов от с. Охрид, област Монтана.

Пълномощникът на двете фирми, който е изтеглил общо 11.2 милиона лева на каса се казва Георги Шкендов. Той се изявява като ММА – боец и негово име са записани няколко фирми, които имат скромни обороти. Репортер на BIRD опита да се свърже с него най-напред чрез неговата майка, която работи в Агенция Митници. Тя е казала, че Георги Шкендов не ползва телефон и ще предаде за обаждането, а той ако пожелае ще ни потърси.

Сестрата на Шкендов – Ирена е съосновател на Евразийския институт за геополитика и икономика “Св. Киприян”, известен с про-кремълските инициативи на председателя му Пламен Милетков. През 2020 г. Ирена Шкендова е кандидатствала за позиция на младши експерт по сигурността на информацията в Министерството на отбраната, но няма информация дали е била назначена там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари