Виолета Комитова: По 1 милиард лева годишно са гарантирани на фирмите, поддържащи пътища

1
Шепа фирми печели въпросните обществени поръчки, заяви бившият регионален министър
Шепа фирми печели въпросните обществени поръчки, заяви бившият регионален министър Видео: NOVA

Шепа фирми печели въпросните обществени поръчки, заяви бившият регионален министър

Срокът, за който държавата сключва договори с поддържащите пътища фирми, трябва да бъде една, а не четири години, както е в момента. Въпросните компании имат гарантирани плащания от по 1 млрд. лв. годишно, което представлява тотално изкривяване на пазарната икономика. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя обясни, че през 2021 г., докато е оглавявала МРРБ, е спряла контракти, сключени за по пет години. След около 24 месеца последвало преразглеждане на практиката от няколко различни министъра, срокът на договорите е намален до четири години.

„Това са контракти за поддръжка на пътищата, не за ново строителство. Фирмите трябва да поправят разрушени настилка или мантинели, да стопанисва пътните знаци и маркировка и да подрязва храсти, които пречат на движението”, обясни Комитова, цитирана от NOVA.

Тя подчерта, че печелещите обществени поръчки за поддръжка на пътища обаче не изпълняват всички тези задължения, а наема подизпълнители..

„Шепа фирми печели въпросните обществени поръчки, но подизпълнителите често не получават парите които им се дължат, и просто пият по една студена вода”, каза още Комитова.

Според нея контролът на строителството и поддръжката на пътища е занижен. „Даваме много пари и получаваме ниско качество”, коментира бившият министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Тони
    Стига лъжи нито един път или магистрала не са завършени пътното строителство е само място за кражби на народна пара .
  • 0
    2
    до Мунчо
    Как къде са, част от парите ги отчете към зеленочорапестия Рот Фронт, използвайки пътя на копринката, а другата част отидоха за магистралите около "голямото село", за да им е удобно на "новите столичани".
  • 1
    1
    Мунчо
    Къде са парите дето Бойко ти остави да довършиш магистралата Русе - Велико Търново крадлива.сврако ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари