BioNTech представя ваксина срещу рак до края на десетилетието

0
Съоснователите на германската фармацевтична компания се надяват да разработят лечения за различни видове рак
Съоснователите на германската фармацевтична компания се надяват да разработят лечения за различни видове рак Снимка: YouTube / BBC News Türkçe

Съоснователите на германската фармацевтична компания се надяват да разработят лечения за различни видове рак

До края на десетилетието може да бъдат създадени ефективни ваксини за унищожаване на ракови клетки на основа на технологията на препаратите, насочени срещу Ковид - 19. Това твърдят съоснователите на германската фармацевтична компания BioNTech Угур Шахин и Озлема Тюречи, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от Агенция Фокус

В интервю за ВВС професор Тюречи описа как технологията на иРНК в основата на ваксината на BioNTech срещу коронавируса може да бъде използвана, за да подготви имунната система да атакува раковите клетки. На въпрос кога ваксините срещу рак, базирани на иРНК технологията, може да бъдат готови за употреба при пациенти, проф. Шахин уточни, че те може да бъдат достъпни "преди 2030 година“.

Припомня се, че иРНК ваксината работи, като пренася генетичните инструкции за безвредни шипове на коронавируса в тялото. Инструкциите се поемат от клетки, които произвеждат шиповия протеин. След това тези протеини или антигени се използват като "плакати за издирване“ – като "инструктират“ антителата на имунната система и другите защити какво да търсят и атакуват.

"Същият подход може да се използва, за да се подготви имунната система да търси и унищожава раковите клетки", казва Тюречи, главен медицински директор на BioNTech. Вместо да носи код, който идентифицира вирусите, ваксината ще съдържа генетични инструкции за ракови антигени – протеини, които обикалят повърхностите на туморните клетки.

BioNTech работеше върху иРНК ваксини срещу рак преди началото на пандемията, но фирмата се насочи към производството на ваксини срещу Ковид - 19 на фона на глобалната извънредна ситуация. Фирмата вече има няколко ваксини срещу рак, които са в процес на клинични изпитвания. По думите на Тюречи след развитието и успеха на ваксината Pfizer/BioNTech срещу Ковид - 19, компанията се връща към "нашата работа срещу рака“.

Германската фирма се надява да разработи лечения за различни видове рак, включително на дебелото черво и кожата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ВЪЗРАЖДАНЕ привлича членове
    Господин и госпожа Угур Шахин и Озлема Тюречи кандидатствали да станат членове на ВЪЗРАЖДАНЕ. Последна дума за членството предстои да каже г-н Костадинов. Научни сътрудници , членове на ВЪЗРАЖДАНЕ са били на малка крачка от това откритие , но за голямо съжаление турските научни работници ги изпреварили .
  • 8
    2
    daskal
    Дано се случи, Господи! Дано най-сетне се случи това чудо! А на 1 - ... - ще кажа: Не ти пожелавам да ти се налага да ползваш това лекарство или каквото и да е друго в борбата с рака!
  • -1
    1
    ...
    не си инжектирам нищо от чорбите на урода вляво. току виж ми порастнат втори чифт ръце.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари