БГ приложение превръща снимките от телефона в картини на Пикасо

1
Снимките от телефона стават като картини на Пикасо с бг приложение
Снимките от телефона стават като картини на Пикасо с бг приложение Видео: Евроком

Мобилно приложение, разработено от двама български ИТ специалисти, може да превърне снимките, направени с телефона, в истински произведения на изкуството в стила на знаменити майстори на четката като Винсент Ван Гог, Пабло Пикасо или други уникални със стила си художници.

Приложението Lucid използва иновативна технология за изкуствен интелект, разработена от българския екип, която симулира начина, по който работи мозъкът на съответния художник, съобщава Mediapool.

"От години следя тенденциите в сферата на изкуствения интелект и машинното обучение, което ми позволи да изградя едно наистина иновативно решение, способно да промени начина, по който създаваме и споделяме визуално съдържание. Това, което прави Lucid, на практика е да вземе вашата снимка и да я смеси със стила на известен художник, взаимстван от негова популярна картина. Резултатът е наистина магически, а доказателство е огромният интерес, който вече наблюдаваме към приложението“, разказва Георги Стоянов, съосновател на проекта.

Младежът има зад себе си успешна кариера в някои от най-големите софтуерни корпорации в световен мащаб, но се отказва от нея, за да стартира собствен бизнес, заедно с друг млад ИТ специалист - Никола Иринчев. Двамата вече имат зад гърба си един стартъп проект, а Lucid е най-новото им предизвикателство, което съчетава интереса им в области като изкуствения интелект (artificial intelligence), невронните мрежи (neural networks) и машинното обучение (machine learning) с една много практична, насочена към крайните потребители идея.

Засега екипът експериментира със стилове на художниците Винсент Ван Гог, Пабло Пикасо, Василий Кандински и др. Предстои добавянето и на още стилове. Приложението може да комбинира всяко изображение с всеки стил на включените в него художници и позволява на потребителя на практика да създаде собствено произведение на изкуството. Работи изключително лесно – достатъчно е потребителят просто да избере снимка от своя архив, да избере предпочитания стил на известен художник и след броени минути получава готовата "картина“.

Бизнес моделът на стартиращата фирма предвижда потребителите да използват приложението безплатно и да бъдат таксувани за изображения в супер висока резолюция и без логото на апликацията. В момента Lucid е в процес на привличане на рискова инвестиция. Екипът планира скоро да добави и функция за създаване на артистични клипове, която ще позволи всеки клип да бъде променен също според стила на предпочитания известен художник.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари