BG-ALERT: Мъж получи над 1000 известия и телефонът му блокира

1
Пореден проблем с тестването на системата
Пореден проблем с тестването на системата Снимка: БГНЕС / Архив

Пореден проблем с тестването на системата

В няколко области на страната отново се проведе тест на системата BG-ALERT. Съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Мъж сигнализира за пореден проблем с тестването на системата. От 12:00 часа Емил Николов е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал, предаде bTV.

Мъжът разказа, че не е успял да се свърже с никого, за да спре изпращането на съобщенията. Не успял да е свърже и с мобилния си оператор.

Припомняме, че при всеки тест в продължение на половин час - от 12:00 до 12:30 часа, се изпраща съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство е еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19:00 часа, със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод", по погрешка е натиснал грешен бутон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    ползвател
    Отворих менюто, има възможност за няколко действия: Тотално изключване на сигналите на BG ALERT или само на някои от тях, аз изключих Тестовите сигнали.
  • 2
    13
    интересно,
    При мен пък работи, изключих го след гафа на единия от телефоните си и вчера не получих съобщението на него, що така бе, андроиде?!?
  • 0
    12
    Cell Broadcast
    В зависимост от ОС на телефона ви може да имате възможност да изключите две от общо три нива на тези съобщения. Първия приоритет нямате "легална" възможност да изключите. Трябва да се рови в самата ОС, което не е никак препоръчително. При мен поне, телефоните забиваха след подобна интервенция. Добре е тоя с "ноу-хау"-то да си посипе главата с пепел и да замълчи.
  • 4
    11
    Android 13 до 9
    Тц, не работи. Съобщението си заобикаля де що има забрани. И в момента в който видях колко си "коНфортен" и рязко ми секна желанието да ти обяснявам каквото и да е. Първо букварче, после другото. Step by step.
  • 2
    10
    продължение
    Аз нямам намерение да го изключвам, защото това е много полезна функция, но щом пречи на вашите „нежни душички“ създайте си конфорт, ама като ви знам, сетне ще ревете, ама защо...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари