Телефоните на русенци отново ще пропищят от BG-ALERT утре

2
Областният управител на Русе апелира за спокойствие сред населението по време на теста между 12:00 и 12:30 часа утре
Областният управител на Русе апелира за спокойствие сред населението по време на теста между 12:00 и 12:30 часа утре

Системата ще бъде тествана между 12:00 и 12:30 часа на територията на цялата страна

Областна администрация – Русе припомня, че утре между 12:00 и 12:30 часа на територията на цялата страна, в т.ч. и в русенско, ще бъде тествана системата за клетъчно излъчване и разпространение на съобщения за предупреждение на населението BG-ALERT. Областният управител Данаил Ковачев апелира за спокойствие сред населението на региона, тъй като това е симулация, чиято цел е да е в помощ на координацията при евентуални кризисни ситуации. Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

В споменатия времеви интервал ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим. Важно уточнение е, че заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията „Сигнал от президента“ / "Presidential alert" няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Известията ще бъдат получени само и единствено от потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона. Системата се предвижда официално да заработи от началото следващата година.

Съобщението, което ще получават абонатите на мобилните оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

След провеждането на тестовете има възможност за обратна връзка чрез анкета. Чрез допитването до хората се цели да се провери ефективността на системата BG-ALERT, както и да се разбере до каква част от населението ще могат да достигат изпратените съобщения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    до 14
    Аз стигам до извод, че ти трябва root-нат Android, за да можеш да направиш нещо. Може би ако използваш ADB можеш да изключиш приложението или да го изтриеш, но ако направиш фабрично рестартиране, ще се върне пак. Който има телефон на който не му е заключен bootloader-а и може да си инсталира ROM по желание, би трябвало да може да си маха тези приложения.
  • 2
    15
    До девети
    Радвам се, че от жител на Булгаристан, започна да се сравняваш с Германия. Това е колосален напредък. За съжаление отстъпваме на някои неща на немците - по численост, по дисциплина, по производителност на труда. Но сме все европейци. Лично аз нямам нищо против да ме предупреждават на немски, разбирам и говоря езика. Но младите говорят единствено и само английски /ако въобще знаят някакъв чужд език/.
  • 4
    14
    Пффф
    Ей, няма изключване на тази хуйня. Имаш там едни опции /при адроид над 11/, но точно тази простотия ги заобикаля. Трябва да се рови на ниво ОС, но поне при мен после забива при рестарт. Ама и има и друго - аз си искам моите си съобщения, но не точно от тия!!! Апарата си е мой, ОС си е моя, платил съм си всичко, плащам си абонаментни такси и т.н. НЕ ГИ ИСКАМ БЕ! Какво сега, на аналогови радиотелефони ли да се връщаме? Точно утре, точно по това време ще е най спокойния ми сън. И телефона ми е ограничен да получавам съобщения само и единствено от мои близки, които имат спешна нужда от мен.
  • 6
    13
    Русенец
    Пиши на български, бе неграмотник!
  • -5
    12
    asdFASAF
    iskam edin bunker da mi postroite,az 6a si go po4istq
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари