Безплатни прегледи за перде на окото в "Медика"

0
Очното перде/катаракта/ е една от основните причини за загуба на зрение в световен мащаб
Очното перде/катаракта/ е една от основните причини за загуба на зрение в световен мащаб

В отделение по Очни болести в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ ще бъдат проведени безплатни очни прегледи за перде на окото на 01.11.2017 г. от 11 до 13 часа с предварително записване на тел. 082 830 230.

Очното перде/катаракта/ е една от основните причини за загуба на зрение в световен мащаб. Това може да се счете за дегенеративно изменение на очната леща. Много хора възприемат нарушението като част от процеса на стареене, защото  вероятността да се разболеете от катаракта след навършване на 50-годишна възраст е съществена.

Също както лещата на камерата или фотоапарата, тази част от диоптричния апарат на окото служи за фокусиране на светлината върху ретината , където се „записват” образите, които виждаме. Благодарение на нея зрението става ясно наблизо и надалеч. С времето кристално прозрачната естествена леща, изградена  основно от вода и протеини, започва да помътнява. Именно това замъгляване се нарича катаракта, или на разговорен език – очно перде.Заболяването е прогресивно и може да доведе до замъглено, неясно, размазано виждане. Катаракта влошава значително качеството ни на живот, създава проблеми при шофиране, изменя възприятието ни за цветовете, причинява двойно виждане.

Защо не трябва да се страхуваме от катаракта? Защото вече това заболяване е лесно лечимо и не се чака пердето да „озрее“- старо схващане, което е погрешно. Методът, който се прилага в отделение по Очни болести в УМБАЛ „Медика Русе“ e безкръвен, прави се с локална капкова анестезия и продължава броени минути. Рутинната операция е с ултразвукова апаратура, а разрезът, който се е използвал при стария метод на лечение не се прави. Пациентите не изпитват болка, а възстановяването им е в рамките на 1-2 дни.

Поставената леща е индивидуална за всеки пациент, а хоспитализация в лечебно заведение не се налага. Операцията се прилага в лечебното заведение още от самото му откриване през месец март 2013 г. За близо 5-те години от катаракта са оперирани 3500 пациента. Ако окото няма друг проблем, зрителната острота значително се повишава и пациентите бързо възстановяват  всекидневните си задължения с лекота и радост, че отново виждат ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари