Безплатни прегледи "Имате ли алергия?" в Русе

0
Очаква се през 2025 година всеки втори човек в света да бъде засегнат от някаква алергия
Очаква се през 2025 година всеки втори човек в света да бъде засегнат от някаква алергия

Алергиите са най-често срещаното хронично заболяване.

350 милиона души в света страдат от астма. В 90 на сто от случаите при децата причината е алергия. У нас започва кампания "Имате ли алергия?", която чрез безплатни прегледи ще помогне на хората да установят страдат ли от някаква алергия, информира БНР.

Около 150 милиона души в Европа страдат от алергия, като половината от тях не са диагностицирани или са диагностицирани неправилно. При 20 на сто от алергичните хора се наблюдава тежка форма на алергия, посочи души проф. Васил Димитров, който е председател на Дружеството по алерголигия:

Алергичната хрема в света обхваща 450 милиона. Хроничната уртикария е заболяване, което силно влошава качеството на живота на пациентите. Има случаи на медикаментозна алергия, които водят до смърт. Това твърдение, че от алергия се страда, но не се умира, е абсолютно невярно.

Дружество по алергология и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, ще продължат кампанията "Имате ли алергия?" в още 7 града, посочи Диана Хаджиангелова, която е председател на асоциацията:

В Стара Загора ще бъдем на 18 май, в Берковица - края на юни, Бургас - юли месец,  и от септември до края на годината в Пловдив, Перник, Петрич, Русе и Хасково. Всеки желаещ гражданин ще може да получи безплатно тестване, свързано с хранителни алергии и респираторни. Ще може да направи измерване на дишането, т.е. капацитетът на белите дробове.

Очаква се през 2025 година всеки втори човек в света да бъде засегнат от някаква алергия.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари