Бежанският поток се обръща към Босна, Хърватия и Словения

0

За бежанците от Близкия Изток пътят за Европа през Гърция, Македония и Сърбия до Унгария става все по-труден.

Това пише в последния си брой авторитетното германско списание "Шпигел". Поради това затруднение Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения вече започнаха да се подготвят за посрещането на новия бежански поток.

Тези държави очакват бежанците да преминат през тяхна територия през следващите месеци, пише още изданието.

"Шпигел" смята, че бежанците, които искат да достигнат до Германия и Австрия вместо Унгария ще преминават в бъдеще през Босна, Хърватия и Словения.

"Колко време ще бъде необходимо на бежанците да променят маршрута си?", пита списанието и само си отговаря: Няма да е нужно много време! Още повече като имаме предвид позицията на балканските правителства по този въпрос!

"Още в самото начало на тази есен в Босна и Херцеговина от съседна Сърбия може да пристигнат най-малко 10 000 сирийски бежанци, а може те да достигнат и цифрата от 20 000 души", казва пред "Шпигел" заместник-директорът на държавната агенция в Сараево Изет Низам. След като над 100 000 души са преминали през територията на Сърбия от началото на тази година, съвсем очаквано е една част от тях да потегли към Босна и Херцеговина, подчертава Низам.

Германското издание припомня, че в края на миналата седмица в Любляна се проведе среща на представителите от 13 града в Министерството на вътрешните работи на Словения. "Шпигел" съобщава и още, че властите в Белград са започнали подготовката си как да реагират при едно ограничаване на преминаването на сръбско-унгарската граница.

БГНЕС припомня, че Унгария приема специален пакет от законодателни промени, които се очаква да влязат в сила след 15-ти септември.

Тогава ще има много тежки наказания за всички възможни нарушения около границата, включително и за каналджиите.

От началото на годината в Унгария са пристигнали над 150 000 души. В съседна Република Македония от 19-ти юни до днес са пристигнали официално над 65 000 мигранти.

Всички те идват организирано от съседна Гърция с автобуси и влакове до граничния град Гевгелия.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари