Без задължителни маски на открито в Русе на този етап

0
Проверяват се основно нощните заведения от екипи на РЗИ, МВР и ОДБХ. Те влизат и  в магазините и градския транспорт.
Проверяват се основно нощните заведения от екипи на РЗИ, МВР и ОДБХ. Те влизат и в магазините и градския транспорт.

"В Русенска област засега не се предвижда задължително налагане на мярка за носене на маски на открито"

Това заяви за в. “Бряг“ изпълняващият длъжността директор на РЗИ д-р Искра Генева.

Вчера държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви във Велико Търново, че призовава за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от COVID -19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Той обяви, че областите с най-висока заболеваемост са Бургас, Ямбол, Велико Търново, Русе и Търговище. Кметът на Търговище дори облече в заповед тази препоръка.

Засега това в Русе не се налага, но маски трябва да се носят на открито, когато има струпвания на хора – на събори, спортни събития или други масови мероприятия навън, където не е възможно да се спазва дистанцията от 1,5 м“, поясни още д-р Генева.

Тя уточни, че контролът по спазване на мерките вече е засилен на територията на областта, проверяват се основно нощните заведения от екипи на РЗИ, МВР и ОДБХ. Те влизат и  в магазините и градския транспорт. Към момента обаче няма установени сериозни нарушения. Д-р Генева подчерта още, че ваксинацията в областта се покачва с всеки изминал ден и обори скептиците, че и ваксинирани влизат в болници.

 „Има и ваксинирани, които са хоспитализирани, но те са твърде нисък процент, а освен това остават едва 2 - 3 за лечение – заяви д-р Генева. - Ваксината не предпазва на 100% от заразяване, но предпазва от тежко протичане на болестта и от смърт.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари