Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо

0
На година губим около 200 милиона евро, твърдят от Съюза на автомобилните работници
На година губим около 200 милиона евро, твърдят от Съюза на автомобилните работници Снимка: Архив / Dunavmost

На година губим около 200 милиона евро, твърдят от Съюза на автомобилните работници

Всекидневно българската икономика търпи загуби, защото страната ни не беше приета в Шенген по земя. Каква е ситуацията по пътищата и граничните пунктове към днешна дата?

Според Александър Стамболийски, който е председател на Съюза на автомобилните работници, предложението камионите да преминават през границата ни за 60 секунди е повече в сферата на научната фантастика. Той казва, че към момента ситуацията на границата е точно обратната – километрични опашки от камиони чакат с часове да преминат, предава bTV НОВИНИТЕ.

Изчисленията ни показват, че на година губим около 200 млн. евро. Тук не говорим само за поддръжка на камионите, а и разходите, които са над 70% за възнагражденията на шофьорите, които стоят на границата“, каза той.

Стамболийски е категоричен най-доброто решение е страната ни да бъде приета в Шенген по земя.

Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година заради недопускането на страната ни в сухопътния Шенген, според данните от Съюза на международните превозвачи.

Около 303 млн. лева не влизат в бюджета на годишна база“, каза Николай Рашков от съюза.

По думите му в магазините пазаруваме стоки между 15 и 18% са по-скъпи заради проблемите по границите.

Крайно време е да бъдем пълноправен член на това пространство“, каза той.

Рашков допълва, че ежедневно получава въпроси от свои колеги кога започват протестите в бранша. По думите му професията става и неатрактивна за шофьорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Без значение
    Те хората са свикнали да дрънкат ли да дрънкат глупости. Ама това релаво може ли да се случи не може ли не се интересуват. От София от 10 етаж от бюрото всичко става на лист хартия. Те и на ресторантите им оставиха 9% ДДС ама аз не помня да съм седнал някъде да обядвам/вечерям и да съм усетил разлиса в сметката надолу Аман от празни приказки.
  • 3
    3
    🤬🤬🤬
    Адски наглата пропаганда ! Който я е писал заслужава бой с пръчка през опънати пръсти, докато спре да ги движи. В комунистически стил, бързо хвърляш писалката с лявата ръка и започваш да пишеш с дясната, както трябва. Взехте хората за завършени олигофрени. А зеленчуците от Турция дето ги ядем на 90% те как ще поевтинеят ? За там с Таки ще водим преговори, да спре да ги бави из лабораториите. Плачите за едно масово гражданско неподчинение и един як бунт да подпали центъра на софия да гори два месеца и светкавично ще се промени всичко.
  • 9
    2
    русенец
    Я посочете къде са поевтинели стоките след влизане в Шенген или след приемане на еврото, бе популисти? Стига глупости!
  • 12
    1
    Р410
    Да бе и като влезем в Шенген ще поевтинее всичко..и като вземем и еврото още по евтино..ние сме вярваме..светло бъдеще
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари