Берлински учени произведоха зъбни зародиши

2
Теоретично от тях могат да растат нови зъби
Теоретично от тях могат да растат нови зъби Видео: NOVA

Теоретично от тях могат да растат нови зъби

Много хора губят зъбите си с възрастта. Гризачи като хамстери и катерици обаче имат зъби през целия си живот, предава NOVA. Същото важи и за акулите. Те могат да изградят до 40 000 зъба в живота си. Щом един от тях падне, на негово място се появява нов. При хората, само ноктите и косата растат отново. Падналият зъб може да бъде заменен само с изкуствен.

Основите на нашите зъби се развиват в утробата. Млечните се оформят от шестата седмица на бременността. По това време плодът е дълъг едва 8 мм. От третия до четвъртия месец на бременността плодните зародиши за нашите постоянни зъби се оформят от така наречените заместващи зъби.

След раждането млечните зъби започват да никнат на около 8-месечна възраст. В периода от 7 до 9 години пък падат. Развитието на човешките зъби завършва с изникването на мъдреците.

От еволюционна гледна точка хората не са се нуждаели от трети комплект зъби. Днес обаче живеем по-дълго, така че нашите зъби също трябва да издържат по-дълго. А начинът ни на хранене им причинява много щети и ги кара да падат преждевременно.

Изследователи от цял свят от години работят върху разработването на повторно израстващи зъби. В университет в Берлин учени са успели да произведат зъбни зародиши, които теоретично могат да изграждат нови зъби. Докато това се случи, ще трябва да прибягваме до изкуствени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Аха ясно
    Отново трансхуманизъм - с други думи богохулство и сатанизъм. Бог щом е решил да ти паднат зъбите или да се счупят, това Му е волята.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари