4 лесни начина да определите възрастта на вашата котка

1
Експерти разкриват на какво да обърнете внимание
Експерти разкриват на какво да обърнете внимание

Експерти разкриват на какво да обърнете внимание

Много стопани знаят възрастта на своите домашни любимци, ако са живели с тях от раждането, но има случаи, когато котката е попаднала при стопанина си в по-късен етап от живота ѝ и не се знае със сигурност кога е родена.

Начинът на живот и липсата на грижи могат да повлияят пагубно на състоянието на котките, здравето и външния вид, особено когато са бездомни.

За да прецените грубо каква е възрастта на вашия нов домашен любимец, трябва да обърнете внимание на следните точки, споделят експерти, цитирани от Actualno.

Зъби

Както знаете, котенцата се раждат без зъби. Те изникват в следния ред:

• на възраст 2-3 седмици: млечни резци;

• 3-4 седмици: млечни зъби;

• 4-6 седмици: кътници.

На около 8-седмична възраст котката има пълен набор (т.е. 26) от млечните си зъби. Постоянната им подмяна ще започне след около 3-4 месеца.

Появяват се резци, зъби и с течение на времето се появяват кътници. До шест месеца животното трябва да има всички постоянни зъби (30 броя).

Състоянието им също може да разкаже много за възрастта на котката. Зъбите на едногодишно коте обикновено са бели и чисти. До двегодишна възраст те започват да пожълтяват и се появява зъбен камък.

Камъкът расте интензивно в продължение на 3-6 години, като през това време се засилва пожълтяването и се появяват признаци на износване по задните зъби.

Котка може да страда от гингивит, като видимите ѝ симптоми са лош дъх и зачервяване на венците по линията на зъбите.

С възрастта зъбите се износват все повече и повече, а при животни на 6-10 години може да се появи обезцветяване. На десетгодишно животно може да липсват няколко зъба.

Размер на тялото

Повечето котки спират да растат преди една година. Големите породи са малцинство и може да не достигнат максималния си размер до четиригодишна възраст. Иначе е много вероятно едногодишна котка вече да не расте.

Козина

Младите и на средна възраст котки трябва да имат силно, компактно тяло с добре изразени мускули и лъскава, здрава козина. Те започват да губят мускулна маса на около 8-9 годишна възраст.

Козината на по-възрастните котки (10+) може да стане слаба, рядка и да изглежда разрошена. Промените в състоянието на козината са симптоми на много заболявания, така че ако ги забележите при по-млади котки, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Котки на седем или осем години могат да развият артрит, с характерни симптоми като приклекнала походка или нежелание да скачат високо.

Нокти и лапи

Котешките нокти изсъхват с възрастта. При по-възрастните животни те растат и се цепят. Външният вид на възглавничките също се променя.

Възглавничките на лапите на котенцата са нежни и много меки, като кожата. При по-възрастните котки те се втвърдяват, дори се напукват.

Най-точно ветеринарните лекари оценяват възрастта на котките след никнене на зъби, въпреки че този метод не дава сто процента сигурност.

Ако котката е получавала отлични стоматологични грижи досега и редовно е отстраняван зъбният камък, зъбите ѝ може да са в по-добро състояние, отколкото предполага възрастта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари