Бергамо е в битка за живота

3
Заразените се задъхват за всяка глътка въздух
Заразените се задъхват за всяка глътка въздух Видео: btv

Италия вече значително изпреварва Китай по брой на жертвите на коронавируса.

Най-тежко е положението в област Ломбардия.

В главната болница на Бергамо - най-засегнатият италиански град от епидемията, се води битка на живот и смърт.

Всички болници в Северна Италия се препълнени с пациенти със симптоми на коронавируса“, отбелязва Роберто Косетини – началник на интензивното отделение, предава bTV.

Лекари и сестри работят на предела на силите си. Борят се за всеки пациент, за да спасят живота му. Всеки болен е със специален балон на главата, за да ограничи всякакъв контакт с останалите заразени.

Състоянието на всички болни е тежко. Разчитат на апаратите да подават кислород към белите им дробове.

Това е много остра пневмония. Огромно предизвикателство за всяка здравна система. Всеки ден при нас постъпват по 50-60 пациенти с пневмония. Те се нуждаят от спешна помощ и от кислород. Поради тази причина ни се наложи де реорганизираме нашата работа на три нива на спешност, за да реагираме на ситуацията“, , казва още Косентини. Заразените се задъхват за всяка глътка въздух.

Такава е ситуацията е главната болница на Бергамо. В момента това е една от най-модерно оборудваната клиника в Европа. Но коридорите и чакалните са претъпкани с носилки с болни. Пандемията изглежда е извън контрол. Никой тук не е очаквал такова развитие на събитията. Никой в началото не е бил подготвен. Това не е обикновен грип. Това е необичайна пневмония, която убива стотици всеки ден.

Никога досега в живота ми не съм работил под такъв стрес. Работя в интензивно отделение, често съм имал напрегнати моменти, при животоспасяващи операции. Но сега осъзнаваш, че не можеш да свършиш всичко, правим възможно най-доброто, но осъзнаваш, че не е достатъчно“, обяснява и анестезиологът Лоренцо Грациоли.

Лабораторията също работи на пълни обороти. Въпреки умората, всяка проба трябва да бъде анализирана най-внимателно. Тук се извършват хиляди и хиляди тестове, всеки ден.

В Бергамо наричат ситуацията "апокалипсис" и наистина така изглежда. Посланието към всички нас е просто – пазете се!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари