Берачи на пелин от Силистренско налазиха Русе

5
Изкупната цена на пелина тази година е 0,50 лв.
Изкупната цена на пелина тази година е 0,50 лв. Видео: Русе Медиа

Берачи на билки от съседни области идват в Русе, за да събират пелин

Оказва се, че тази година заради липсата на дъждове много малко са местата, където го има в изобилие. Едно от тях е районът на старото сметище на Русе, където са дошли берачи от силистренското село Стефан Караджа, информира Русе Медиа.

Те споделят, че изкупната цена на пелина тази година е 0,50 лв. и им е отнело около 4 часа, за да напълнят буса с билката. Обясняват, че разновидността, която расте по склоновете край Русе, е от вида женски пелин, който е по-сладък. На територията на България има 13 вида пелин, като основно сезонът му е юли-септември. Според народната медицина билката помага при заболявания на стомаха, червата и жлъчката.

Берачите на билки вече се готвят за събиране на следващите растения, чийто сезон настъпва – бъз и жълт кантарион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    до хората които реват за...
    Инсталирайте си BRAVE BROWSER и няма да видите пукната реклама
  • 10
    5
    Гост
    Рекламите и изскачащите прозорци правят невъзможно четенето на сайта ви.
  • -1
    4
    Jori.43
    Преди време и аз се възмущавах, гледайки как измитат и събират прашеца в чували. Но след това разбрах, че в Турция се използва в козметичната промишленост. Така че, спокойно си пийте липов чай. И не пишете за неща, за които си нямате понятие.
  • 12
    3
    русенец
    Преди месец-два видях в гората на Текето една силистренска баничарка. Мъж с духалка издухваше опадалите цветове на липите, а една жена ги смиташе с метла. Отначало се зарадвах, че сме започнали да метем и горските пътища. После се досетих, че са берачи, в случая метачи на липов цвят. Наздраве на тези, които купуват български билки!
  • 5
    2
    ko ne
    ba4kat ,ne e kat vas da lujite orata po telefona
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари