Бенковски посреща Локо Русе в Бяла

0
Бенковски (Бяла) до момента е абсолютният аутсайдер на североизток
Бенковски (Бяла) до момента е абсолютният аутсайдер на североизток

Бенковски (Бяла) посреща Локомотив (Русе) в областното дерби от XI-ия кръг на шампионата в Североизточната трета лига.

Сблъсъкът е тази неделя, 22 октомври, от 16:00 часа. Беленските „войводи“ са закъсали на дъното, докато „железничарите“ засега стоят в средата на таблицата за временното класиране.

Бенковски (Бяла) до момента е абсолютният аутсайдер на североизток и има една-единствена спечелена точка. Воденият от Цветан Ганев тим е с най-слабото нападение и съответно най-слабата защита – 6:32 голова разлика след девет изиграни мача. Причините за слабия старт на „войводите“ при завръщането им в Трета лига са комплексни – липса на достатъчно финанси за качествена селекция и залагането на предимно млади и неопитни местни играчи. Ще бъде цяло чудо, ако „Бенковски“ успее да обърне посоката на представянето си без сериозни промени в състава на отбора.

„Войводите“ и „железничарите“ не са се срещали за първенство от 17 години насам и подновяващото се тази неделя дерби на Русенска област се чака с голям интерес в града край река Янтра. Мачовете между двата отбора винаги са били завързани, не рядко са припламвали и искри на терена, независимо дали двубоят е бил в Русе или в Бяла. Моментното състояние на отборите рядко е оказвало голямо влияние на тези двубои, макар настоящото неравенството в силите да изглежда достатъчно за русенските локомотивци да се поздравят с трите точки.

Новините от Локо (Русе): „Железничарите“ нямат право на грешка срещу опашкаря Бенковски (Бяла). Всеки друг резултат, освен победата в областното дерби и то с разлика в резултата, би се приел за неуспех от привържениците на „червено-черните“. Старши треньорът на „железничарите“ Ивайло Кирилов има важната задача да мотивира своите футболисти и да ликвидира всяка възможност за подценяване на съперника.

Новините от Бенковски (Бяла): Наставникът Цветан Ганев и неговите футболисти не крият амбициите си да се хвърлят здраво срещу Локо (Русе) и да зарадват най-сетне своите фенове с победа. „Войводите“ все още не познават вкуса на успеха през този сезон след девет мача. За да съхрани основните си състезатели за дербито, ръководството на беленчани изпрати в предния кръг срещу лидера „Добруджа 1919“ в Добрич предимно юноши. Резултатът – 0:9.

Статистиката: Бенковски (Бяла) и Локомотив (Русе) са традиционни съперници, както в областта, така и на зонално ниво. Първият известен официален мач между двата отбора е бил на 22 юни 1947. Тогава за областно първенство русенци разгромяват с 9:0 в Бяла местния тим. През 50-те, 60-те и 70-те години „войводите“ и „железничарите“ се срещат в областните групи и в зоните, а през 1981 година са сред основателите на Североизточната „В“ група. На това ниво имат 18 изиграни мача в периода 1981-2001 г. – 11 победи за „Локо“, едно равенство и 6 успеха за „Бенковски“ при голова разлика 33:21 в полза на русенци. Само при двубоите в Бялажелезничарите“ са спечелили 5 победи срещу 4 за „войводите“ при голова разлика 16:17 в полза на последните.

Последният мач между двата отбора в Бяла: Победа с 3:1 за „Бенковски“ в областен финал от турнира за Купата на Аматьорската лига, игран на 30 август. В интерес на истината, в този мач „железничарите“ играха с юношите младша възраст. Преди това двата тима се срещнаха и в контролна среща на 30 юли в Бяла, в която русенци се наложиха с 3:2. Последният им мач за първенство е игран на 11 март 2001 г.Тогава, в Батишница Локомотив (Русе) победи с 2:1 обединения отбор на Бенковски-Малчика Юнайтед (Бяла).

Последният мач на Локо (Русе): Загуба с 0:2 като домакин на „Суворово“ в среща от Североизточната трета лига, играна на 15 октомври в Сливо поле.

Последният мач на Бенковски (Бяла): Загуба с 0:9 като гост на Добруджа 1919 (Добрич) в среща от Североизточната трета лига, играна на 14 октомври.

Стадион: „Георги Бенковски“ в Бяла – намира се на 52 километра от Русе.

Времето в часа на мача: Предимно облачно с температура на въздуха около 20 градуса.

Съдийски назначения и делегат на БФС: Областното дерби Бенковски (Бяла) – Локомотив (Русе) е поверено на съдийска бригада от Търговище. Главен съдия ще бъде Деян Павлов, с помощници – Мариян Хараланов и Светослав Христов. Четвърти съдия ще бъде Николай Стайков. За делегат на БФС на мача е назначен Петко Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари