Бебетата вероятно поглъщат милиони частици микропластмаса от бутилките

0
Микропластмаса може да попглъщат бебетата от бутилките
Микропластмаса може да попглъщат бебетата от бутилките

Ако пиете вода от пластмасова бутилка или ядете от пластмасов съд, с който притопляте храната си в микровълновата, много е вероятно да използвате полипропилен

Днес микропластмасата може да бъде открита почти навсякъде на планетата Земя. Учените обаче знаят изненадващо малко за начина, по който продуктите от нашето ежедневие отделят тези миниатюрни пластмасови частици, твърди в свое изследване на Nature, цитирано от Обекти.

Смята се, че полипропиленът е безопасен за най-различни приложения – ето защо това е най-често използваната пластмаса в хранителната индустрия.

Друго място, на което човек може да открие полипропилен, са пластмасовите бутилки, предназначени за хранене на бебетата. Като цяло предполагаме, че бутилките, създадени от тази пластмаса, са здрави и издръжливи, когато ги стерилизираме с гореща вода и ги разтърсваме хубаво, докато приготвяме мляко за кърмачета.

Ново проучване обаче показва, че този процес излага бебетата по цял свят на средно 1 600 000 микрочастици пластмаса на ден. Това е изненадващо огромно количество – особено на фона на предишни проучвания по въпроса, според които американските деца се излагат на около 74 000 – 211 000 частици за период от година чрез храната, която ядат, водата, която пият, и въздуха, който дишат.

След като проучват продукти от 48 региона, покриващи около 78 процента от човешкото население, те откриват, че бутилките за хранене с полипропилен съставляват около 83 процента от световния пазар. Ето защо изследователите решават да подложат на изпитание 10 от тях, следвайки препоръките на Световната здравна организация от 2007-а за приготвянето на мляко за кърмачета за хранене в домашни условия.

Целта на изследователите е била да установят колко частици микропластмаса се отделят по време на процесите на почистване, стерилизиране и смесване на течности. Оказва се, че бутилките отделят до 16 млн. частици на литър във вода, нагрята до 70 градуса по Целзий.

По-голямата част от тази микропластмаса е била по-малка от 20 нанометра – наподобяваща люспа с грапава повърхност и средна дебелина 1/10 от широчината им.

Когато температурата на водата се покачва от препоръчителните 70 градуса до 95 (т.е. до температурата на наскоро сварена вода), броят на отделените частици микропластмаса се покачва от 6 млн. на литър до 55 млн. Само при процеса на стерилизиране, при който бутилкта се разглобява и се поставя в тиган, пълен с вода, нагрята до 95 градуса, отделянето на микропластмаса се е увеличило с най-малко 35 процента.

След като изследователите изпращат бутилките до независима лаборатория, тя потвърждава тези шокиращи резултати.

В края на краищата учените достигат до заключението, че всеки ден бебетата от цял свят приемат средно около 1 600 000 частици микропластмаса (полипропилен) на ден.

Как можем да сведем този брой? Според учените съществуват 4 лесни стъпки:

- Изплаквайте стерилизираните бутилки със студена стерилна вода.

- Винаги приготвяйте млякото в контейнер, който не е пластмасов.

- След като млякото се е охладило до стайна температура, го прехвърлете в студената и стерилизирана бутилка за хранене.

- Избягвайте притоплянето на млякото в пластмасови контейнери – особено в микровълновата.

Изследването е публикувано в Nature.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари