БДЖ удари антирекорд

2
234 отменени и 217 закъснели влакове заради снега миналата седмица
234 отменени и 217 закъснели влакове заради снега миналата седмица Снимка: БГНЕС / архив

234 отменени и 217 закъснели влакове заради снега миналата седмица

Нов рекорд по отменени и закъснели влакове на БДЖ беше поставен миналата неделя, когато валя сняг. От близо 570 влака които трябвало да се движат в страната тогава - 234 са отменени, а 217 са закъснели. Заради снеговалежа много от основните железопътни трасета са били прекъснати. Влакове са закъснявали заради проблеми с тока. Потърпевшите пътници обаче, оказва се нямат право на обезщетение. Още в раните часове на 25 ноември диспечерите в БДЖ са затрупани от сигнали за проблеми по железопътното трасе. информира БНТ.

"Имахме прекъсвания на основни главни ЖП линии. Прекъсване на движението поради паднали дървета и повреди на контактни мрежи. Едновременно с това имахме много случаи на временни прекъсвания за период около час, час и нещо на напрежението в контактната мрежа и престой на влаковете", каза Анатолий Атанасов - и.д. директор "Оперативна дейност", БДЖ.

Някои влакове започват да се движат с огромни закъснения, а други остават блокирани на релсите.

"Непристигането на една такава композиция респективно води до отмяната на влака от София", каза Анатолий Атанасов - и.д. директор "Оперативна дейност", БДЖ.

Именно заради непристигнала композиция е отменен обедният влак за Варна, с който трябвало да пътуват група от около 50 деца и преподавателя по информатика Бисерка Йовчева. Следващият влак бил в 15:30 часа. Пътуването било осигурено преди намесата на премиера и транспортния министър.

"Всяко едно обаждане от такъв ранг повлиява на работата на колегите, но реално ситуацията е, че влакът е бил изкаран на коловоз, даден е локомотив. Просто изчакваше осигуряване на бригада за обслужване на влака. Освен тази група, ние имаме и други пътници, които трябваше да отвозим от предишния влак, който беше отменен", обясни Анатолий Атанасов - и.д. директор "Оперативна дейност", БДЖ.

Така влакът заминава с близо час и половина закъснение, а групата на професор Йовчева пътува в отделен вагон.

"Реално групата е пътувала на две части. Първата група е заминала с влака който е в 10.20 часа от София, но поради прекъсванията е пристигнал преди този влак, който е в 16:48 часа", поясни Анатолий Атанасов.

При отмяна и закъснение на влакове заради извънредни ситуации пътниците нямат право на обезщетение.

"Ако по вина на БДЖ се случи закъснение, ще намерим някакъв начин на компенсация. Но при такива мащабни форсмажорни обстоятелства не сме в състояние да откликнем на обезщетенията", каза инж. Ивайло Георгиев - директор "Продажби и обслужване", БДЖ.

БДЖ е върнала около 7000 лева на пътници, които са си купили билети, но са се отказали от пътуването на 25 ноември. Железопътният ни превозвач е отложил действието на европейския регламент, който предвижда обезщетения до 50% от цената на билета в зависимост от закъснението на влака.

"Това се отнася само до вътрешните линии и неприлагането на тази клауза е до 4 декември 2024 г.", поясни инж. Ивайло Георгиев.

Така сега пътникът може да се откаже от пътуването и да получи парите си, ако се окаже, че закъснението е повече от час. В случай че влакът закъса, БДЖ трябва да върне на пътника част от парите за билета. Сумата се изчислява на база пропътувано разстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    защо Нкжи няма пари?
    Защото партии и министри харизаха всичко печелившо за компанията на две три частни фирми и пари няма от къде да дойдат.Ей така за жълти стотинки на дърти комунисти харизаха всичко.Железопътният транспорт беше най сигурен,евтин и удобен.Влияеше се от специфичният релеф на държавата и терена.Все пак сме балканска държава.Планини,долини,котловини,върхове,баири и полета,дерета,ждрела.На пътника не му оставаше нищо освен да се наслаждава на красотите на България и Пролет и Лете и Есен и Зима.
  • 6
    1
    Експерт
    Частните интереси,зверските кражби и злоупотреби унищожиха БДЖ и качеството на обслужване.БДЖ е още яма и предпоставка за кражби,корупция и бездънна яма за такива интереси.Определени кръгове в държавата от години лежат на гърба на БДЖ.От време на време има смяна на местата и старата песен на нов глас.Безотговорност,затискане на проблеми,шуробаджанащина,банкети и разнобой властват в железницата със липса на синдикален живот.Ниските възнаграждения са съпътстващи последните 23 години.От тая работа и тези видни резултати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари