"Бащата" на "Рамбо", Тед Кочев, бе награден със звезда „Златен век”

0

С решение на министър Вежди Рашидов режисьорът с български корени Тед Кочев ще бъде удостоен с най-престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – звезда.

Церемонията ще се състои на 11 март от 10:00 ч. в зала „Колегиум” на Министерството на културата, съобщиха от институцията.

Режисьорът с български корени Тед Кочев е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”.

Сред най-успешните му филми са „Първа кръв” от 1982 (добил популярност като „Рамбо”) със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни“ (1989).

Роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица.

„До ден-днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, спомня си Тед Кочев. Той завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 години влиза в телевизията и става най-младият режисьор в СВС - Canadian Broadcasting Corporation.

Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари