Баща отвлече детето си в периода за свиждане

0
Майка не е виждала дъщеря си повече от месец, след като бащата отказва да я върне /снимката е илюстративна/
Майка не е виждала дъщеря си повече от месец, след като бащата отказва да я върне /снимката е илюстративна/

Майка не е виждала дъщеря си повече от месец, след като бащата отказва да я върне

Заплетен случай с насилие, заплахи за убийство, ограничителни заповеди и съдебни решения.

Майка не е виждала детето си повече от месец, след като бащата го е взел в определения му от съда период за свиждане и отказва да го върне.

Институциите пък се оказват безсилни да направят каквото и да е, въпреки че съдът е дал родителските права на майката, предава БНТ.

"Баща ми лъже, че мама ме бие и ме снима с телефона гола, а след това с фотошоп рисува синини. Не желая да говоря с майка ми, защото тя ме бие и не ми позволява да виждам тати".

Това са две изречения на едно и също 6-годишно дете. Две различни негови версии. Историята е за сериен филм. Килограми с документи, в които майката и бащата на едно дете - разделени, продължават да си говорят през съда.

"Имам 4-5 медицински за зверско пребиване", заяви Екатерина Велчева.

"Напротив - г-жа Велчева и нейното семейство многократно ме пребиват, когато идвам да взема детето си по режим на личен контакт", допълни Александър Кръстев.

Дума срещу дума и съдебномедицински срещу съдебномедицински. Съдът е взел своето решение. Детето да се отглежда при майката, а бащата да го вижда в определени периоди от годината.

"Майката никога не е спазвала режима на личен контакт", коментира Александър Кръстев.

"Детето казва: "Не искам да тръгна с тате, страх ме е, той няма да ме върне", споделя Екатерина Велчева.

И това наистина се случва. Последния път, в който бащата успява да вземе детето, то повече не се връща при майка си. До ден днешен.

"Последното, което е видяло, е как аз лежа на пода, а бащата ме блъска с юмруци в главата", заяви Екатерина Велчева.

Бащата се среща с екипа ни, знаейки, че е в нарушение на съдебно решение.

БНТ: Сега към днешна дата, на днешния ден - къде трябва да бъде детето Ви? По съдебно решение.

Александър Кръстев: По съдебно решение трябваше да бъде при майката. Но тъй като детето не пожела да отиде за летния режим при майка си - аз не мога да го накарам насила. Детето, ако пожелае да отиде при майка си, е свободно да отиде, когато пожелае.

БНТ: Допускате ли, че може да се страхува от Вас да каже, че иска да отиде при майка си?

Александър Кръстев: Не.

Какво точно иска детето е въпрос с повишена трудност. То, съвсем очаквано, казва различни думи пред социалните. И те на хвърчащи листи изписват различни становища. Едната версия: ОЗВУЧЕНО: Не иска да ходи при майка си. Споделя, че иска да остане при баща си.

Другата версия: Споделя, че баща и я е накарал да каже пред чичко полицай: "съвсем малко мама ме бие".

Дори в периода, когато бащата държи незаконно дъщеря си, социалните отбелязват, че детето се чувства добре. При запитване обаче извършват проверка в продължение на седмица и установяват: Служителите, работещи по случая, се чувстват под емоционален и психически натиск от страна на двамата родители.

При първоначалното ни запитване към МВР от там отговарят: Екипът не е имал достатъчно данни за престъпление, което да води до неговото задържане.

Въпреки нарушена ограничителна заповед, въпреки побой, доказан с медицинско - няма задържани. По-късно обаче и след нашите записи става ясно, че бащата е обявен за общодържавно издирване. И пореден ден е неоткриваем за полицията.

Нито една институция не може да каже къде е истината и да отговори на въпроса какво действително се случва с едно дете, което повече от месец не е виждало и чувало майка си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    до 7
    Никой не ти ограничава правата! Ако отида да взема детето от училище, вместо майка му - какво? Ще ме убият с камъни ли? Ами ако майка му е в Германия на специализация (ВИТТЕ Аутомотив) и очевидно не може да го вземе там - какво правим? Нея ли убиваме с камъни? А ако на рожедният ден на детето излезем на сладкарница, какво правим - викаме полиция ли? Да си родител е до гроб! Това което отсъжда съда е времето през което детето трябва да е на разположение на другият родител (този който не полага преките грижи за детето) и това не означава, че имаш ограничителна заповед през останалото време (че не можеш да го вземеш от градина/училище, че не можеш да присъстваш на важните за детото събития - пиеси, завършване, матури, бал) . Никой на никого не отнема деца, никой на никого не ограничава правата (от страна на държавата). Всичко останало са градски легенди, които водят до точно това насилие над детето.
  • 0
    7
    до 6
    Ако изведеш детето си зад граница без да имаш подписано по надлежния ред разрешение от съпругата ти, това си е отвличане без значение дали сте женени или разведени. След като съдът е поверил детето ти на грижите на съпругата ти, а е ограничил твоите права до това, да го виждаш един път в месеца, то за какви равни родителски права говориш? Хайде да не предъвкваме повече казуса защото няма смисъл.
  • 1
    6
    до 5
    Поздравления, много правилно се изразяваш за коментиращ в подобен сайт! Това че съдът е "поверил грижите на детето" на единият родител, не означава, че другият родител е изгубил родителските си права - той е също толкова родител и има същите права, колкото и другият, на който са поверили грижите. Това за което говориш е "отнемане на родителски права" - статията е написана по този гршен начин. Що се отнася до "отнемане на родителски права" - през такава процедура едва ли са минали повече от 10 души (родители) в България - това е много крайна мярка и се изискват солидни и безпорни доказателства, че родителят е опасен за здравето детето. В конкретният случай няма такова нещо, тук говорим за мерене на егото на родителите, чрез използване на детето, като инструмент за това. Иначе родителите са 50/50 в момента, затова и никой нищо не прави по въпроса. Ако държавата накара някой родител да си преглътне егото, тогава ще скочите всички, че държавата отнема деца и т.н. Предполагам че нещата са сложни и деликатни.
  • 2
    5
    до 4
    Ако семейният автомобил е присъден на жена ти, дали не можеш да го откраднеш? Същото е и с велосипеда и детето! Ако съдът е поверил грижите на детето ви на съпругата ти, а ти имаш право в определени часове и дни да го виждаш, ако не го върнеш си е баш отвличане!
  • 0
    4
    Само Минавам
    Извън патоса и емоционалният дискурс, само да уточня, че родител не може да отвлече собственото си дете, както и не може да открадне собственият си автомобил, велосипед, маратонки, апартамент и т.н. Това вече е патология! От журналистическа гледна точка, може и да "продава" новината, но според мен заглавието е по-скандално от самата новина, която си е практика последните 50 години в България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари