Бърза писта за назначенията в армията

0
Преминалите успешно конкурса да получават веднага пушка и униформа предвиждат промени в законодателството
Преминалите успешно конкурса да получават веднага пушка и униформа предвиждат промени в законодателството Снимка: БГНЕС

Преминалите успешно конкурс за служба в редиците на родната армия ще бъдат назначавани по бърза процедура и ще получават веднага пушка и униформа.

Това предвижда проектопостановление на МС за промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, което е публикувано на сайта на военното министерство.

Целта на измененията е да се реши проблемът с недокоплекта при военнослужещите.

Една от мерките, които се предприемат, е одобрените кандидати да не чакат разрешение за достъп до класифицирана информация, което да им отваря вратата към военната служба. Оказало се, че мнозина от тях трябвало да тръпнат в очакване да получат такова на „улицата“ в продължение на над 4 месеца, през които в крайна сметка приемали оферти от други работодатели и така армията изпускала качествени бъдещи войници.

След евентуалното приемане на пакета от мерки от кабинета обаче с разпореждане на военния министър „зайците“ щели да бъдат назначавани моментално на служба на специален щат при режим на изчакване за въпросното разрешение.

С друга промяна пък трябва да се преодолее и проблем, до който се е стигнало след въвеждането на новия модел за кариерно развитие през 2017 година. Оказало се, че новите правила не регламентират условията за развитие на военнослужещите със старши офицерски звания, заемащи академични длъжности, с придобита образователна и научна степен „доктор“, без завършена степен „магистър“ от професионално направление „Военно дело“, пише "Монитор".

Освен това възникнала драма и с преназначенията вследствие на реорганизацията на щатовете в армията от началото на годината след влизането в сила на новия класификатор на длъжностите заради трансформирането на заплащането „от възнаграждение за присвоеното им военно звание и степен към възнаграждение в зависимост от заеманата длъжност и присвоеното им военно звание“. До нея се стигнало заради предвидения в правилника минимален срок от година престой на всяка една длъжност. Идеята е спазването на това правило да отпадне за тази година. Освен това за да не противоречи на конституционните права на гражданите, правилникът на военните ще бъде така изменен, че освободените от служба заради психически проблеми войници ще могат все пак да обжалват в бъдеще това решение на медицинските специалисти под пагон.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари