Бърза и яростна състезателка по мотокрос в Иран

0
Жените и спортът – това е една доста проблемна тема в Иран.
Жените и спортът – това е една доста проблемна тема в Иран. Видео: news7

Бенхаз една от първите състезателки по мотокрос в Иран и е една от малкото дами, упражняващи тази професия в ислямската република.

На жените в Иран е отредена една по-различна роля.

От тях се очаква да бъдат добри домакини, съпруги и майки и да не се занимават с нищо, което влиза в противоречие с тези очаквания.

Вероятно не предполагате, но мотокросът е изключително популярен спорт с много почитатели в Иран.

Състезателите са бързи и яростни, повечето от тях участват в международни шампионати и човек би могъл погрешно да предположи, че в тази дисциплина доминира силният пол.

Срещнете ли се с Бенхаз Шафией обаче, ще се убедите, че дамите са не по-малко добри пилоти.

Бенхаз една от първите състезателки по мотокрос в Иран и е една от малкото дами, упражняващи тази професия в ислямската република.
Жените и спортът – това е една доста проблемна тема в Иран.

Консервативно настроените представители на иранското общество продължават да се опитват дори да забранят на представителките на нежния пол да посещават спортни събития.

Капитанът на женския национален отбор по футбол на Иран не участва в Турнира за купата на Азия по футбол през 2015г., защото нейният съпруг не й позволил да поднови паспорта си за пътуването.

Според иранските закони, за да напусне страната, една жена трябва да получи разрешение от съпруга си. Бенхаз Шафией споделя, че също се е сблъсквала с подобни проблеми.

Тя не може да се състезава в родината си, а на повечето мотокрос писти дори не я пускат да тренира.

Треньор на Бенхаз е иранския шампион по мотокрос Расул Наджафи. Той казва, че първоначално бил изненадан от факта, че жена иска да пробие в тази дисциплина именно в Иран.

Сега обаче е убеден, че с добри спонсори и ако получи шанс да се докаже, Бенхаз може да стигне далече.

Тя е получавала многобройни покани да участва в състезания в чужбина, но заради недостиг на средства за скъпите пътувания е отказала повечето от тях.

Това обаче не може да я откаже от мечтата, която преследва – тя продължава да тренира здраво, да кара бързо и да се надява, че един ден ще постигне бленувания успех.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари