Колкото повече монети сме събрали, толкова по-голяма такса ще платим на банката

2
Всяка банка определя своя собствена тарифа за обслужване на клиенти при обмяна на монети и банкноти
Всяка банка определя своя собствена тарифа за обслужване на клиенти при обмяна на монети и банкноти Снимка: Dunavmost

Почти винаги се случва да съберем повечко монети в портфейла си след пазаруване в кварталния магазин или големия хипермаркет.

Рестото ни е в жълти стотинки и често се чудим къде да ги складираме - дали в огромната ваза или в касичката за стотинки на детето. В определен момент обаче вазата е пълна и няма повече място. Какво да правим тогава с монетите?

Все още в някои квартални магазини или аптеки продължават да разменят банкноти срещу стотинки, тъй като имат ежедневна нужда от тях в търговския оборот.

Могат ли да помогнат банките? 

Оказва се, че колкото повече монети сме събрали, толкова по-голяма такса ще платим на съответната банка, пише БНР.

Всяка банка определя своя собствена тарифа за обслужване на клиенти при обмяна на монети и банкноти. Процентите обикновено са между 1,5 % и 5 %. И за да знаем какви са нашите права, трябва да отбележим, че покупка с монети в търговски обект не може да ни бъде отказана.

Монетите са законно платежно средство и задължително трябва да се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения на територията на страната.

В случай, че служител в магазин или дори в банка откаже да приеме плащане с български банкноти или монети, той е в нарушение на закона и са предвидени парични санкции от 500 до 3 000 лв. А за юридическо лице те са от 5 000 лв. до 30 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари