Баница за Сирни заговезни от русенския край

4
Рецепта за макарина
Рецепта за макарина Снимка: БГНЕС

Рецепта за макарина

По традиция на Сирни заговезни се приготвят най-разнообразни ястия, сред които е и баницата. В русенския край тази баница се нарича макарина, пише Актуално. Получава се много вкусна.

Днес ще ви разкрием рецептата за традиционната за този край баница.

Как да приготвим Макарина за Сирни заговезни?

Нужни са ви следните продукти:

  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 1 кг още за разточване
  • сол
  • свинска мас - 250 г
  • сирене - 300 г

Начин на приготвяне:

На Сирни заговезни трапезата се състои от сирене и яйца най-вече. Това е последният ден преди Великия пост, който е и най-големият през годината.

Изпълнението на баницата, приготвяна в русенския край, е малко по-трудоемко, но пък резултатът е несравним. Получава се наистина вкусна.

Преди да преминете към съществената част от рецептата трябва да пресеете килограм брашно заедно с лъжичка сол.

В средата на брашното се оформя кладенче, в което се чупят 6 яйца. Трябва да се замеси сравнително твърдо тесто.

Тестото се разделя на толкова топки, колкото са яйцата. Едната трябва да е по-голяма от останалите, за да покрие дъното на тавата, след като се разточи.

Оформените вече топки се оставят за половин час, покрити с кърпа. Целта е да дадем време на тестото да си почине.

Дъното на тавата се маже със свинска мас. Голямата топка се разточва и се поставя в тавата. Кората на краищата трябва да излизат от тавата, тоест когато я точите, постарайте се диаметърът ѝ да бъде по-голям.

Малките топки се разточват на тънко и се оставят леко насъбрани върху вестник. След това се режат на парчета около 10 см и се редят върху вестник.

Сложете тенджера с вода на котлона. Когато заври, добавете сол и олио и започнете да потапяте всяко от парчетата. Накуп поставяйте по 3 парчета и изчаквайте, докато изплуват.

По този начин се процедира с всички изрязани парчета.

Започнете с реденето на парчетата върху разточената вече кора в тавата. Поръсвайте с олио и сирене. Най-накрая завийте баницата с краищата на листа от първата кора.

Тази вкусотия се пече на 180 градуса само на долен реотан. Когато хване златист загар, покривате с капак, обръщате макарината и я слагате пак в тавата, за да се изпече и от другата страна.

Направата на тази баница е по-трудоемко, но пък резултатът е гарантиран.

Приятен апетит!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари