БАН: 30% от икономиката е в сивия сектор

0
Учениците се оказват застрашена категория и в много висока степен склонни да участват в сенчести практики
Учениците се оказват застрашена категория и в много висока степен склонни да участват в сенчести практики

Учениците се оказват застрашена категория и в много висока степен склонни да участват в сенчести практики

Проф. Емилия Ченгелова, дир. на Института по философия и социология при БАН, е ръководител на Научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на икономиката в сянка в представите на българското общество". Проектът е финансово подкрепен от Фонд "Научни изследвания". Според данните от 3-годишното изследване 30% от икономиката на България е в сивия сектор. За сравнение - в Германия процентите са 7. Изследването е с долна граница 15 години, предаде БНР.

Учениците се оказват застрашена категория и в много висока степен склонни да участват в сенчести практики. Сред най-често срещаните са три практики в нарушение на трудовото законодателство у нас – работа изцяло без трудов договор, работа за договор с една определена сума и доплащане на необлагаем кеш на ръка или т.нар. „заплата в плик“ и третата – полагане на извънреден труд без заплащане.

30% от област Стара Загора, 37,6 % от Сливенска, за Хасковска – 29, 8% и 40 % - от област Кърджали са работещите, които споделят, че получават част от заплатата си „в плик“. Над 200 мерки са приложени от 2010 година до сега, но те не работят. Нужно е по-категорично участие на държавата в процеса на регулиране и в образованието, категорична е проф. Ченгелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари