Българско семейство се завърна от Германия, за да произвежда стъклени коледни играчки

4
Семейният бизнес със стъклени елхови играчки започва още преди 50 години
Семейният бизнес със стъклени елхови играчки започва още преди 50 години

Семейният бизнес със стъклени елхови играчки започва още преди 50 години

Има шанс за стъклените елхови играчки от детството ни - добричко семейство се завърна от Германия, за да поеме бизнеса на своя баща, който над 50 години пази тайните на ръчното производство, разказва NOVA.

Доайенът на уникалната коледна украса Георги Керанов миналата година изрази надежда, че младите ще го наследят. Посланието му стига до семейството на дъщеря му в Германия, което вече се е устроило там, но взема решение да продаде къщата си и да се прибере у дома.

“Тримата с жена ми и синът ми работехме там, беше много добре. Но, когато разбрахме, че нашият тъст се отказва от бизнеса, ние решихме да се върнем, тъй като не искаме тази традиция да умре”, разказва Мирослав Димитров.

Днес наследниците вливат нова енергия в занаята. Възстановяват забравени образци и създават нови украшения. Вече имат 37 вида играчки и разнообразието ще расте.

В бизнеса се включва и най-младият член на семейството – 26-годишният Георги Димитров.

“Имаме изключително малко млади хора, които имат някакво желание да работят това и просто аз ще бъда най-младият човек, който за в момента ще знае как се издухват играчки”, казва Георги.

А това е трудна, но не и невъзможна работа. Доказват го жените, които от десетилетия изработват и най-сложните стъклени вълшебства.

Занаятът е труден за научаване, но с времето, с желанието, може да се постигне. Има фигурки, които се работят на две ръце, там е по-сложно и по-трудно. Трябва да се усети кога е готово стъклото за работа, кога трябва да се спре да се нагрява”, обясни Иванка Стефанова.

Художникът Ася Минчева се присъедини към екипа миналата година и няма намерение да го напуска.

“За мен предизвикателство беше да рисувам върху неравна повърхност и върху стъкло. И много ми допадна това, харесва ми процеса и като цяло работата. Радвам се, че доставяме празнично настроение по Коледа и Нова година”, каза Минева.

Най-сложните играчки отнемат часове, а понякога и дни, за да придобият пълен блясък. Затова е необходимо безкрайно търпение.

“Това не е пластмаса, матриците от метал да го залепят и да е готово. Това нещо изисква изключително много търпение, да се обръща внимание на детайлите, защото всяка една грешка може да наложи просто да се изхвърли”, обясни Георги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Стъклени играчки???
    Няма кой да ги купува ,едно време беше,защото нямаше друго нечупливо, стъклената като падне веднъж и е за кофата с боклука !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари