Българският флаг гордо се развя на 20-метров пилон

0

Българският флаг гордо се развя на над 20-метров пилон в пограничното село Резово.

В сряда сутринта под звуците на българския химн трибагреникът се издигна точно срещу пилона със знамето на южната ни съседка Турция, информира Вестник Труд.

Комшийски граничари гледаха с интерес тържеството от техния бряг на няколко метра отсреща.

"Досега българското знаме се вееше на осемметрова тръба. Това ни потискаше. Сега сме равни по височината на пилоните, както подобава на комшии", разказаха дошлите на събитието резовци. Всички дружно изслушаха и химна на Европа, и патриотичната песен "Родина"- "Високи сини планини", като преди това отец Йордан от Ахтопол отслужи кратка тържествена литургия.

Най-югоизточната точка на България и на Европа е обозначена с малка пирамида. "Тук гости и туристи могат да се снимат и да казват: „Ето, това е Резово", коментира кметът на Царево Георги Лапчев, чиято е идеята за пилона. "Една отколешна мечта на общината днес се сбъдва. А именно да обозначим тази изключително важна за държавата и ЕС точка. Защото ние се намираме на най-югоизточната точка на континенталната част на Европейския съюз. Наш дълг е да се вее българският флаг точно на това място!", заяви още кметът, след което преряза лентата заедно с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"За информация искам да ви кажа, че наши геодезисти измериха котите на височината на двата флага и гарантираха, че са равни. Това е в духа на нашите добри междусъседски отношения", каза губернаторът. На тържеството присъстваха още рибари, гранични полицаи, заедно с атрактивното и опитно куче Мурад, общинари от Царево и неколцина туристи.

Резовци се радват на новата придобивка. През това време на годината те все още са шепа хора. Най-известен сред местните е бай Димо Мавров. Той живее точно до границата, иначе казано - неговата къща е последна на българска земя, над заставата. Тя му е наследствена и заедно със съпругата му са я превърнали в семеен хотел. Нощувката тук е срещу 15 лева. От прозорците се ширва невероятна панорама към морето и границата. Тук е и устието на Резовска река, известна още като Резвая, която се влива в морската шир и разделя България от Турция.

Къщата на бай Димо е на алея "Европа". Лично по негова идея малката уличка била кръстена така през 2007-а, когато влязохме в Европейския съюз. Алеята е дълга 37,5 метра. Тя е най-важната част от Резово не само защото оттук по стръмните 50 стъпала се слиза надолу до границата, а и защото тук се намира църквата на селището - "Свети Йоан Кръстител".

Красивият храм с уникални камбани в китния двор е открит през 2003 година на мястото на старата църква. Той е паметна придобивка по случай 100-годишния юбилей от създаването на селището. Основите на храма са направени от местните жители, положили доброволен труд.

Инициатори да се построи новата църква са майка и син - Дафина и Стоян, който починал преди няколко години. Дафина разказала на резовци, че насън й се явила жена, която я попитала: "Докога мястото на старата църква ще стои празно?" Това е била Света Богородица, казали си местните хора и се захванали да построят храма.

Като им свършили парите за греди и тухли, дарители помогнали за довършването й. Сред тях са цигуларят Минчо Минчев, арх. Иванов, проф. Боян Биолчев, разказа уредничката Станка Борисова пред „Труд“. Резово е известно и с това, че тук летни вили си построиха десетки известни българи.

Но през зимата населението наброява едва 40 души. Преди оттук минавали и много бежанци. Даже в най-студения ден на зимата Станка Борисова видяла три момчета, които се шляели из центъра, и без страх ги завела в заставата.

Под дома на бай Димо пък има малък рибарски далян. Той е на уникално място - точно на устието на реката. С присъщото си чувство за хумор "морските" са изписали табела с едри букви - да не ги безпокоят и питат за "щяло и нещяло" , защото това е далян, в който се влиза само с клубна карта. В слънчевата утрин тяхна лодка пърпореше сред вълните.

Въпреки че местните рибари се славят със слуката си, в прочутото заведение на центъра на Резово рибена чорба все още няма. Тази година за пръв път обаче далянът се е преместил в местността Силистар, известна с един от най-красивите плажове в България. Сега малката им барачка в Резово се ползва само за склад на мрежи и за другарска раздумка.

Чист въздух, тишина и спокойствие. Морето, Резвая и магичната Странджа. Това е Резово. Всяко лято тук идват безчет туристи. Предимно българи, и то млади хора. Море, река и планина, тук в нашето село има всичко, плюс много патриотизъм, гордеят се резовци. Сега вече си имат и нова атракция - обозначена с пирамида ключова точка и знаме на над 20-метровия пилон.

Църквата им е винаги пълна, тук се правят сватби и кръщенета. И един парадокс: Резово е предпочитана дестинация за варненци. "Нали и вие си имате море?", питали ги недоумяващо местните хора. Не за друго, а за да получат поредния комплимент колко са важни и уникални. Разказват, че преди десетина години тук дори е имало случаи на кръщене, което се извършило в морето. Кръщелникът бил вече младеж и свещеникът влязъл заедно с него до кръста сред вълните.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари