Българските продукти са се продавали на 4 континента, а сега няма пазар дори в България

0
Тъжната констатация направи проф. д-р Иван Станков
Тъжната констатация направи проф. д-р Иван Станков

През миналия век българските млечни продукти са се разпространявали на 4 континента, а сега нямат пазар дори в България.

Тъжната констатация направи проф. д-р Иван Станков, заместник -  председател на Комисията по земеделието и храните в 43-тото Народно събрание преди началото на дискусия за проблемите на животновъдството, която се проведе в Русе. Участие в нея взеха животновъди от цялата страна и гости от Румъния.

Като една от основните причини за упадъка в бранша проф. Станков посочи ниската изкупна цена на млякото, която според него трябва да бъде поне 70 ст./л, както и политиката на търговските вериги, които предлагали предимно вносни стоки.

„Положението е тревожно, немалка част от дребните фермери вече предлагат животните си за клане, а това е сериозна заплаха за млекопроизводството и млекопреработващата промишленост", алармира професорът. Изходът, според него, е един – национални доплащания в бранша. За целта е необходимо, по примера на Румъния, да се проведат разговори в Брюксел, да получи страната ни разрешение да осъществи такива доплащания. Това е записано и в подготвяната от него Национална стратегия, която в близките дни ще бъде внесена в парламента.

„Ако не се предприемат спешни мерки за преодоляване на кризата в отрасъла протеста, който беше преди около месец пред Дунав мост ще изглежда като детска игра в сравнение с това, което ще се случи“, каза пък общинският лидер на ПП АБВ Стелиян  Стефанов.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари