Българските евродепутати гласуваха за мръсен въздух

1
Очевидно лобизмът за чуждите интереси е по-важен от здравето на българина
Очевидно лобизмът за чуждите интереси е по-важен от здравето на българина

Очевидно лобизмът за чуждите интереси е по-важен от здравето на българина.

Европейският парламент вчера гласува предложения, които имат потенциала да променят лицето на автомобилната индустрия.

Гласуването е предложено от Европейската Комисия и има за цел да задължи производителите на автомобили да намалят отделяните емисии на въглероден диоксид в своите автомобили с 40% до 2030 г. , също както и да увеличат дяла на електрическите автомобили в производството си до 35%.

Подкрепената от Германия първоначална идея да няма санкции за производителите при непостигане на целите е била отхвърлена.

Повечето от европейските членки подкрепят решението на Европарламента да ускори прехода към чиста и електрическа мобилност. Само Германия, Унгария, Румъния и България гласуваха против. 

"Не можем да оставим Германия да държи целия континент като заложник на провалената си дизелова стратегия" - това каза Юлия Полисканова от Европейската федерация по транспорт и околна среда.

Припомняме, че немският концерн Volkswagen беше разобличен през септември 2015 г. в манипулация на отделяните газове от своите автомобили. След скандала почти всички производители на коли в Германия бяха засегнати. Daimler бяха принудени да изтеглят близо 800 000 автомобила за коригиране на своя софтуер свързан с отчитането на отделяните емисии, а изпълнителният директор на Audi влезе в затвора и от вчера е официално освободен от длъжност.

Въпросът който си задаваме обаче е, защо след като българските политици непрекъснато демонстрират (на думи) желание да подобрят въздуха в големите градове, подкрепят немските автомобилни копании, които очевидно нямат желание скоро да преминат към модерен незамърсяващ въздуха транспорт. 

Очевидно лобизмът за чуждите интереси е по-важен от здравето на българина.

Въпреки нашият негативен вот, предложението е прието с мнозинство и се очаква членките на ЕС да финализират своята позиция по отношение на бъдещия закон в Европейския съвет на 9 октомври. Очаква се законът да бъде оформен и да влезе в сила в началото на 2019 година преди следващите европейски избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари