Българските банки са отписали или продали огромен обем лоши кредити

0
Обемът на лошите и преструктурирани кредити в българската банкова система са намалели с над 700 млн. лв.
Обемът на лошите и преструктурирани кредити в българската банкова система са намалели с над 700 млн. лв.

Обемът на лошите и преструктурирани кредити в българската банкова система са намалели с над 700 млн. лв., като делът им е паднал до 11.53%.

Толкова голям номинален спад в рамките на един месец не е отчитан никога, дори през ноември 2014 г., когато фалиралата Корпоративна търговска банка бе извадена от системата.

Делът на кредитите, които не са обслужвани между 90 и 180 дни или са преструктурирани спрямо общия обем на отпуснатите заеми (без овърдрафт) не е бил толкова нисък от 2009 г., когато глобалната финансова и икономическа криза удари България и реално започна бързото нарастване на проблемните кредити.

Припомняме, че Европейската централна банка (ЕЦБ) извърши стрес тестове и оценка на активите на шест български банки в контекста на искането на България за едновременни присъединяване към Банковия съюз и към валутния механизъм ERM-2 („чакалнята“ за Еврозоната). Банките, които бяха подложени на проверка, са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. Планът предвижда резултатите от стрес-тестовете да бъдат ясни този месец, но те няма да бъдат обявени публично.

Данните на БНБ към юни показват, че общото кредитиране (заедно с овърдрафта) се увеличава с 6.8%, като основната част от този ръст се дължи на кредитирането на домакинствата. Жилищните заеми се увеличават с близо 12% на годишна база, а потребителските кредити – с 10.6%. При компаниите темпът на нарастване е по-бавен – 4.6% през юни, което е близо до средното ниво за тази година.

При депозитите също се наблюдава стабилен ръст през юни спрямо същия месец на миналата година. Общото нарастване е 7.2%, като при домакинствата увеличението е с 8.2%, а при фирмите – с 2.4%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари