Български студенти са в епицентъра на бедствието в Хавай

0
Близките им са нямали връзка с тях в продължение на дни
Близките им са нямали връзка с тях в продължение на дни Видео: NOVA

Близките им са нямали връзка с тях в продължение на дни

93 са вече жертвите на пожара, който обхвана хавайския остров Мауи. Стотици хора остават в неизвестност. В епицентъра на бедствието - град Лахайна има и 6 български студенти. За това ни сигнализираха техните родители, които в продължение на дни не са знаели, дали децата им са добре. По думите им - не са получили и съдействие от МВнР.

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна, Хавай.

Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше - да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление и да го обявят за издирване”, разказа Милен Кънчев, предаде NOVA.

Милен ни показва как на 10 август, в 16:37, е звънял на телефона на ситуационния център към МВнР. Разговорът е продължил точно 36 секунди. Милен така и не разбира защо да звъни на полицията във Варна.

Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия край на света, и моят районен тук ще тръгне да го търси? Странно”, чуди се Милен.

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток”, разказа бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на няколко стотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дълго чакания отговор.

Само ми изпрати съобщение: добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет”, разказва Милен.

През целия ден очаквахме позиция на МВнР за това какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на студентите. Отговор така и не получихме. Информираха ни единствено, че по тяхна информация вече е установен контакт между близките и българите в Хавай.

Ситуационен център! На техния сайт с големи червени букви пише - точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го приемат за бедствие”, коментира Милен.

Семействата все още нямат и информация - дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли как да се приберат в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    do 1
    то защото е Хаваи, ако беше Уошингтън ОК, щеше да е съвсем друга реакцията
  • 7
    1
    Дгд
    От тази педерастка държава друго не може да се очаква. Бездействие и нехайство. Нали не са техните синове и дъщери. Изобщо не им пука за хората както в тъпата България така и навън
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари