Красивият остров Мауи се превърна в почернял пейзаж

2

Стихията опустоши 1000 сгради и остави хиляди хора без дом

Сателитни изображения, заснети преди и след пожара, показват опустошението, причинено от горските пожари, които бушуваха в историческото селище Лахайна на хавайския остров Мауи, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

На снимки, заснети преди пожара се виждат улици, покрай които има зелена растителност. На изображенията, заснети след пожара, се вижда сив, пуст пейзаж и руини, над някои от които все още се издигат облаци от дим.

На един от наборите от изображения, заснети преди и след пожара, се вижда пищна местност с огромно дърво в сърцето на крайбрежното селище, която е превърната в посивял и почернял пейзаж, а клоните на дървото са обгорени. Кметът на Окръг Мауи Ричард Бисен младши каза, че Лахайна вече не прилича на мястото, в което е отраснал.

"Най-близкото нещо, с което мога да го сравня, е може би военна зона или все едно е избухнала бомба", заяви той днес в предаването "Добро утро, Америка" на телевизия Ей Би Си. "На улицата имаше коли с отворени врати, които са започнали да се топят и са залепнали за земята. Повечето сгради вече не съществуват. И така изглеждат цели райони", добави Бисен.

Пожарите на хавайския остров Мауи причиниха смъртта на най-малко 55 души. Стихията опустоши 1000 сгради и остави хиляди хора без дом, предаде Ройтерс. Властите също така се опитват да се справят с повсеместни прекъсвания на водоснабдяването и електроснабдяването на острова. Тази сутрин електроснабдяването все още не е било възстановено в около 11 000 домакинства и предприятия.

Властите разработват и план за настаняване на изгубилите дома си хора в хотели и къщи за гости. На острова в момента работят четири приюта за останали без дом хора.

Обучени кучета от щатите Калифорния и Вашингтон от днес ще помагат за откриването на човешки останки в руините на Лахайна, а пожарникари продължават работата по потушаване на локални огнища и по-малки пожари. Опустошилият Лахайна пожар е един от три големи горски пожара, които все още горят на остров Мауи. Местните власти казаха, че два от тях са били овладени съответно на 80% и на 70%, но не дадоха оценка за пожара в централната част на източния край на острова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари