Наказват служител на МВнР заради бедстващите български студенти в Хавай

1
Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят
Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят Видео: NOVA

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят

Наказват дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Причината - български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Шестима са студентите, които в момента се намират на остров Мауи, има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

Те разказаха, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят, чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев, предава NOVA.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Съветът - да звънне на полицията във Варна.

Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени”, разказва Христо Кънчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Comando Group SVD
    И какво ще направи тази Таня Димитрова ми е интересно да знам,освен да разпространи новина? Хората не знаят къде се намират "Регион Балкани" освен отговорните офицери от ЦРУ и ПЕНТАГОНА за съответните региони и линия на отговорност и наблюдение.България е по гръб туш.
  • 4
    2
    Нищо ЛиЧнО,БеЗпРиСтРаСтНО
    2023 година.България - Хаваи ? Някаква Таня Димитрова.Работно време от 08:00 до 17:30 вероятно.Хавау - България ? GSM ,I-net , Iridium,Inmarsat? Пожар,липса на комуникация на около 20 000 км.близо разстояние? НАТО? U S.Marin? Какво пет лева,какво външно министерство и на кой,какво ще разпореди или изиска? В крайна сметка спасението на давещият е във самият давещ се.Споделяне на данни? Полицията във Варна ? Ами като са ги събрали из тези министерства само малоумници и силиконки,мамините,тстьовите,батьовите или джукеса ? Кой е длъжен да знае кой къде се намира по света ако не е подадена информация предварително,кой се e сетил? Сигурно щяха да пратят на Симеон Дянков въртолетите да ги спасяват или наш самолетоносач или ракетоносец който е случайно в района или е на учение близо с колегите от НАТО ? Пълни тъпотии.Кой ще стигне пръв до бедстващите да видим ? ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА ИЛИ ХАВАЙСКОТО МЧК ? ТОК НЯМА как да стане връзката? Само сателит. Идиотщина пълна.Добре че са живи.Тагсрев или Тагаренко ще им изпрати 100 БТР-80 на плуване да ги спасят или ще хвърлят парашутисти със Спартан? Филми гледат всички много и НАТО им размъти главите.
  • 2
    1
    Tаня димитрова
    защо служител наказват, като отговорнстта е на Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР - кариерата на посланичката във възход - https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Tanya-Dimitrova-MVnR-Pristigashtite-ot-Sudan-plachat-ot-radost-che-sme-gi-evakuirali-1657115
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари