Български спасители: Отчаянието в Турция много лесно преминава в гняв!

0
Един човешки живот да спасиш - всичко друго губи смисъл, категоричен е Емил Нешев
Един човешки живот да спасиш - всичко друго губи смисъл, категоричен е Емил Нешев Видео: NOVA

След завръщането си у нас спасителните екипи ще работят с психолози

Много лесно отчаянието у хората след опустошителното земетресение, ударило Турция и Сирия, преминава в гняв. Това разказа ръководителят на българските спасители в Турция Красен Георгиев и шефът на ПСС Емил Нешев в студиото на “На Фокус с Лора Крумова” по NOVA.

Те разказаха за работата си на терен и за борбата с времето, в опит да спасят колкото се може повече хора.

Наблюдавахме ситуации, в които армията водеше мародери с белезници по улицата и ги пазеше от другите хора, за да не ги разкъсат живи. Бяха заловени, че крадат”, разказа Георгиев.

На фона на тази гледка обаче, жителите на опустошените градове също са участвали в спасителните акции - с вода и храна за екипите.

За мен най-истинската радост беше при първия ни случай, когато стана ясно, че има жива жена”, разказа ръководителят на българските спасители.

Понякога е необходимо да вложиш огромни ресурси, но колкото и да са големи те, за да спасиш един човешки живот - те си струват. Един човешки живот да спасиш - всичко друго губи смисъл”, категоричен е Емил Нешев.

След завръщането си у нас спасителните екипи ще работят с психолози.

Толкова много смърт, разрушение, човешка мъка, отчаяние трудно може да не остави следа в човек”, каза още Нешев, шеф на ПСС. “Колегите са железни. Те се държат. Но винаги има риск това, което е останало в душата а човек да се измени”, изпълни той.

Това, което ще остане запечатано в съзнанието им обаче, са разрушенията. “Разрушенията от първото ни влизане в града. Излязохме от един тунел и на влизане в града нямаше нищо. Всичко беше или разрушен до основи, или наклонено до такава степен, че не може да бъде възстановено”, разказа Красен Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари