Български съд връща дете на баща насилник в ЮАР

0
Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето ѝ, се изправя пред ситуация, в която синът ѝ може да бъде отнет и то с решение на български съд
Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето ѝ, се изправя пред ситуация, в която синът ѝ може да бъде отнет и то с решение на български съд Видео: bTV

Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето ѝ, се изправя пред ситуация, в която синът ѝ може да бъде отнет и то с решение на български съд.

Става въпрос за Мария Лучанска, която има дете от гражданин на Южна Африка. С бащата никога са не са имали брак, не са живели под един покрив, а мъжът дори не е родител на 4-годишния си син по законите на африканската страна, твърди майката.

"Напуснахме Южна Африка поради постоянно насилие от негова страна, което е документирано. Още през 2014 г., когато детето се роди, бях нападната от него. Всичко е документирано със съдебна медицина и казус там. Той просто има тежък характер и многократно ме биеше, детето винаги е било свидетел на тези неща. 2017 г. преди да се върна в България ми спука черепа, бях в безсъзнание. Детето беше свидетел на това”, разказа в „Тази сутрин” Лучанска, предава bTV.

През март Мария разбира, че бащата е завел дело по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца и го печели. Документите по делото са изпратени до социалното министерство, а оттам, както си му е реда – в съда. И така Софийският градски съд решава да даде правата на момчето на бащата.

Съдът ги е взел, огледал ги е, но е направил погрешния извод. Съдът формално се е отнесъл без да се справи с разпоредбите на ЮАР за детето. В ЮАР, по чл. 70, биологичният баща трябва да е живял в брак, трябва да има съгласие и процедури, за да е признат. След като той не е родител и баща по техния закон, той няма това морално и материално право. Вие виждате една суха скучна правна норма как решава съдбата на едно хубаво дете”, коментира адвокат Марковски, който защитава Мария.

Има и решение, съгласно което всеки петък бащата може да вижда детето, но в социалното министерство и в присъствието на майката. Въпреки това досега той не се е възползвал и дори не предупреждава, че няма да дойде чрез адвокат или друго лице.

От отдел „Закрила на детето” увериха, че са поискали и получили социален доклад, в който са установили фактите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари