Български доброволец: Малко момиченце дойде със сандвич и се сгуши в крака на колега

1
Условията в българския лагер край Кахраманмараш са сурови - студ, в палатки, без отопление и дежурства на няколко смени - 24 часа в денонощието
Условията в българския лагер край Кахраманмараш са сурови - студ, в палатки, без отопление и дежурства на няколко смени - 24 часа в денонощието Видео: bTV

Много трогателно го приехме, сподели Павел Славов

На шестия ден от чудовищния трус в Турция спасителите все още се опитват да чуят звуците на живота под разрушените сгради.

И ги откриват - на това стана свидетел екипа на bTV.

Вчера в Кахмаранмараш - градът, сред най-тежко ударените от бедствието, български екип от доброволци извади оцелели и им даде шанс за втори живот.

Наши пожарникари, доброволци, кучета, хора от Столичната община, лекари са тук от първия ден в градовете Кахраманмараш, Адана, Бесни и Антакия. Част от тях вече успяха да спечелят надпреварата с времето на изтичащия под отломките живот. Срещаме ви с тези смели хора.

Условията в българския лагер край Кахраманмараш са сурови - студ, в палатки, без отопление и дежурства на няколко смени - 24 часа в денонощието.

Всички са доброволци, излезли в неплатен отпуск от работните си места, за да бъдат тук.

Павел от Пловдив работи в компания за производство на велосипеди, но времето и усилията му тук си струват.

Завършихме нашия работен ден с претърсването на две жилищни сгради от по 5 етажа, които бяха рухнали. Открихме и потвърдихме смъртта на един човек, също така потвърдихме липсата, за съжаление, на живи хора под руините. Накрая на операцията, когато се събрахме при автомобилите да направим една кратка оперативка и разбор на това, което се е случило, не видях откъде се появи едно детенце – момиченце на видима възраст около 4 - 5 години, което държеше един сандвич. Доближи колегата ми и директно му подаде сандвича и се сгуши в крака му. Което всички ние много трогателно го приехме“, коментира доброволецът Павел Славов.

Половината от сградите в този милионен град и близките села са изравнени със земята.

Усилията на тези хора обаче дават резултат – българските спасители вече няколко дни намират живи хора под отломките.

Чувството да откриеш оцелял под руините, особено предвид, че земетресението се случи преди пет дни, температурите тук достигат до минус десет градуса, и ние все пак да открием оцелял и той да бъде спасен, закаран в медицинско заведение – чувството е несравнимо. И ни крепи и ни дава надежда, и ни мотивира да продължаваме да работим неспирно“, споделя още той.

Въпреки студа, липсата на сън и изключителното физическо натоварване, най-голямото предизвикателство за тези 33-ма български мъже и жени далеч от родината се крие в очите на местните хора.

Най-трудно е да понесеш погледът на хората, които те гледат, знаейки, че има някаква надежда, макар и малка да откриеш техния близък под срутената сграда жив. За мен лично това е най-трудно - да приема как хората ни гледат с надежда и със сълзи същото време в очите“, споделя Павел.

Междувременно заради престрелки между въоръжени групировки в южната турска провинция бе обявено предсрочно прекратяване на издирвателните акции. На място работата си прекратиха германските и австрийските спасители.

Австрийците успяха да докарат 45 тона оборудване и техника. И до този момент са успели да спасят девет човешки живота. Сега обаче възниква риск и за техния живот. Няма данни в Хатай да има български спасители.

Десетки наши сънародници обаче неуморно и при много трудни условия продължават да търсят оцелели под останките. Преди около три часа екип е открил още един жив човек с помощта на куче в района на Кахраманмараш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари