Българската общност в Букурещ отново ще има свой храм

0
Новата църква ще носи името на свети Йоан Рилски
Новата църква ще носи името на свети Йоан Рилски Видео: БНТ

Българската общност в Букурещ отново ще има свой храм, където да се събира.

Румънското правителство с одобрението на румънската патриаршия е дарило терен, на който да бъдат построени българска църква и културен дом. Вече има идеен проект, а първата копка може да се направи в началото на лятото, информира БНТ.

Българската общност в Букурещ е имала имоти с училище, храм и посолство – документи за това има още от 19 век. Преди 60 години собствеността е била преотстъпена на румънската държава, като в замяна е трябвало да бъде построена българска църква.

Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: За съжаление там сега има изградена една бензиностанция и един булевард и за присъствието на този терен напомня само една паметна плоча, сложена на един блок в съседство.

Като компенсация сънародниците ни в Румъния получават правото да ползват за богослужения храма „Свети Илия”, но преди 10 години българският свещеник там е бил принуден да напусне. И българската общност остава без средище, което е една от големите им болки.

Проф. Лука Велчов, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния: Българите участват за построяването на десетки църкви. За съжаление, в наши дни българите в Букурещ нямат собствена църква. Надявам се да стане.

Отдавна лелеяната мечта е напът да се сбъдне. Новата църква в Букурещ ще се намира в централната част на румънската столица. Теренът от 2 500 квадратни метра е предоставен безвъзмездно. До този момент се стигна след разговори на държавно ниво с участието на двете патриаршии. Храмът ще носи името на свети Йоан Рилски.

Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Светият синод на нашата църква счете за най-уместно да бъде един български светец, много познат и донякъде непознат на румънската общественост и на румънските християни. Тези, които са пътували из България, добре познават свети Йоан Рилски.

Предстои да се реши въпросът с финансирането. Нашето правителство и българската общност в Румъния вече са заявили готовност да подпомогнат изграждането на новия, толкова дълго чакан храм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари