Архимандрит Макарий става епископ и викарий на Русенския митрополит Наум

1
Той служи в Рилската св. Обител
Той служи в Рилската св. Обител Снимка: Кирил Вълчев / Дарик радио

Той служи в Рилската св. Обител

Архимандрит Макарий Чакъров ще бъде новият викарий на Русенския митрополит Наум, като ще бъде ръкоположен в епископски сан с титлата „Главиницки“. Той служи в Рилската св. Обител, а предложението, гласувано на заседание на Св. Синод, е на самия митрополит Наум. Наречението на архимандрит Макарий ще се състои на 21 юни, когато и ще бъде определена датата за епископската хиротония, съобщиха от синода.

„За“ горното решение гласуваха: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства: Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Доростолски митрополит Яков.

„Против“ горното решение гласува: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Гласуването се проведе в отсъствието на: Сливенски митрополит Йоаникий, На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Плевенски митрополит Игнатий и Старозагорски митрополит Киприан.

Биография на архим. Макарий Чакъров

IMG_9525.jpg

Негово Високопреподобие архимандрит Макарий Чакъров е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос, пишат от Българската патриаршия.

От м. март на 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта - Адрианополски еп. Евлогий. На 23.03.2008 г., във Втората неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. От същия, на 16.04.2011 г. - Лазарова събота, приема и свещенически сан. На 26 март 2017 г. в Четвъртата Великопостна неделя, посветена на преп. Йоан Лествичник, по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. Обител. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Нищо не разбрах. Освен това, че архимандрит е нещо като полковник.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари