Българска фирма спечели дело срещу кипърска фондация за закрила на традиционното сирене

0
Българска фирма извоюва правото да произвежда сирене халуми
Българска фирма извоюва правото да произвежда сирене халуми

Българска фирма извоюва правото да произвежда сирене халуми

Това стана след решение на Европейския съд в Люксембург, където бе заведено дело от кипърска фондация за закрила на традиционното сирене, пише Монитор.

Кипърците се жалвали срещу наименованието на продукта на българската фирма BBQloumi, което можело да се обърка с популярното сирене от Острова на Афродита - Halloumi. Съдът на ЕС обаче реши, че двете марки могат да съществуват едновременно на вътрешния пазар на Общността.

По подобен начин се произнесла през 2018 г. и Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз – Euipo, която дала зелена светлина на българите. Миналата година обаче съдът на ЕС изпрати делото обратно, за да разгледа възможния риск от объркване за потребителите относно произхода на продуктите. От решението става ясно, че заключенията на EUipo са верни.

В документа, публикуван на сайта на институцията е описано, че двата продукта са различни и няма вероятност от объркване

Основно притесненията на кипърските производители са свързани с втората част на наименованието на продукта „loumi“. Според съда обаче това няма определяща роля, тъй като потребителите ще бъдат фокусирани основно към началната част, която при българския продукт е „bbq“, поради нейната начална позиция, а не към последната част „loumi“. Според съдът последната част допринася много малко за отличителността от заявената марка. Следователно, ниската степен на сходство на въпросните знаци е малко вероятно да допринесе за съществуването на вероятност от объркване.

Обжалването на решението е ограничено само до правни въпроси, което може да бъде направено в рамките на два месеца и десет дни след уведомяването. Възражения няма да се приемат, освен ако Съдът първо не реши, че трябва да му бъде разрешено. Съответно, то трябва да бъде придружено от искане за разрешаване на обжалването, като се посочват повдигнатите от жалбата въпрос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари