Българката, покорила Еверест: Оттам виждаш, че земята е кръгла

0
Петя Колчева е първата българка, покорила най-високата точка на света
Петя Колчева е първата българка, покорила най-високата точка на света Видео: NOVA

Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце

“Най-добрият алпинист е живият алпинист”. Това сподели пред NOVA Петя Колчева. Тя е първата българка, покорила най-високата точка на света. Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце.

Според Колчева успехът на Силвия Аздреева е по-добър и от на Христо Проданов, който първи изкача върха през 80-те години. 

"Пълни ме с ентусиазъм. Виждам, че хората й завиждат, защото смятат, че ако имаш пари - Еверест е в краката ти и задължително ще се качиш на Еверест. Това дълбоко не е вярно. Отделно тя слезе и качи и Лхотце, а това не е постигнато дори и от Христо Проданов", заяви Колчева.

Петя не познава Силвия, но няма търпение да я прегърне на летището, когато се прибере у нас.

"Този проект е много сложен, откъм психологическа гледна точка, откъм цялостна организация - шапка й свалям затова, че е успяла.", споделя алпинистката.

Да се качиш на покрива на света, да преодолееш себе си и да пренебрегнеш близките си, които те очакват - се възнаграждава с неповторим спомен разказва първата българка покорила Еверест

"Когато изгрева се появи над хоризонта - виждаш дъгата на земята. Толкова си високо, че виждаш, че земята е кръгла", казва още Петя Колчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари