Първата българка на Еверест: Наистина Земята е кръгла

2
Освен алпинист, Петя Колчева е майка, съпруга и адвокат
Освен алпинист, Петя Колчева е майка, съпруга и адвокат Видео: NOVA

Освен алпинист, Петя Колчева е майка, съпруга и адвокат

Първата българка, изкачила най-високият връх в света – Еверест остави послание за Силвия Аздреева, предава NOVA.

Мен ми е на сърцето, на сърцето ми е отвсякъде, поздравявам я искрено, изключителен почитател съм ѝ. Евала, момиче!“ Така първата българка, изкачила Еверест, се обърна към първата българка, изкачила К2.

Освен алпинист, Петя Колчева е майка, съпруга и адвокат. През 2009 г. страстта ѝ към планината я изпраща на експедиция към „Богинята майка на Земята“.

Човек се качва през нощта, за да може да се слезе през деня. Когато се качиш на един връх рано призори и видиш заревото на слънцето зад хоризонта и няма какво да ти препречи пътя, защото няма други хълмове между теб и хоризонта - наистина Земята е кръгла“, каза Петя Колчева.

А на върха има място само за смирение. И за благодарност, че Еверест те е допуснал до себе си. „Това, което си казах, често да ви призная беше: „Свърши се, няма повече нагоре“ , добави тя.

Но уточнява, че има и по-силна емоция от тази да докосваш небесата.

Моментът, в който си слезеш обратно в базовия лагер, тръшнеш огромната раница и усетиш, че си в безопасност. И тогава, казвам ви, всяка клетка от тялото ликува", разказа тя.

Между 2003 и 2020 г. Колчева изкачва всички 7 континентални първенци. Но споделя, че винаги е искала да осъществи още една своя мечта – да стъпи на К2.

И всъщност моите 3 деца ме спряха. Решиха, че е твърде рисковано за мен“, добави тя.

И именно тук, добавя Колчева, се крие най-големият урок в алпинизма – да познаваш себе си и да бъдеш отговорен към онези, които чакат да се прибереш вкъщи. Жив.

„Алпинизмът е онзи спорт, в който ти се стремиш към невъзможното и въпреки всичко, правиш още една крачка, още едно усилие към отвъдното, но все пак трябва да знае човек кога да спре“, споделя Колчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари