Българка покори Еверест

4

Силвия Аздреева изкачи и връх Лхотце

Впечатляващо постижение записа Силвия Аздреева, която в два поредни дни изкачи Еверест и Лхотце.

В рамките на експедицията на прочутия алпинист и височинен водач Нирмал Пурджа българката първо стъпи на 15 май на първенеца Еверест (8849 м). На 16 май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). Според информация на организаторите родената в Петрич Аздреева е една от тримата участници, които са успели и на двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-добрите шерпи в света.

Нашата невероятна първа група постигна целта си – написаха във Фейсбук водачите. - С перфектен прозорец от време нейното търпение беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен – наистина силен, позитивен и решен да учи и да бъде най-добрият. За нас от „Елит Експед“ беше удоволствие да ви водим и да гледаме как вашата сила и увереност нараства – не бихме могли повече да се гордеем с вас“, предава Телеграф.

Голямата мисия пред Аздреева беше да снима на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол, но все още няма потвърждение дали го е направила.

Зад гърба си Силвия има изкачване и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава отново бе Пурджа, който превзе всичките 14 осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни - световен рекорд за Гинес.

Първата българка на Еверест е юристката Петя Колчева, която стигна до върха на 22 май 2009 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    до 4
    То с хеликоптер и баба знае.:) То и един без крака покори Еверест, ама го носеха.:) Говоря за физически възможности, а те не са безкрайни.
  • 1
    4
    Който и да е
    Тя е била с групата на нирмал пурджа, няма какво да го мислиш, всичко е много добре организирано. Даже може и с хеликоптер да са я прехвърлили. Нали Скатов, Бог да го прости, също така ги изкачи.
  • 4
    3
    до 2
    Защо, бе умник? Ти в състояние ли си да слезеш от 8500 метра до кота 7 900 и след това да се изкачиш до 8 800 метра за 24 часа? :)) Не смятам времето за качване на Лхоце. Защото повечето алпинисти не успяват от кота 8000 за едно денонощие да се качат на Еверест и да слязат. Всъщност разбираш ли за какво ти говоря?:)))))))
  • -1
    2
    мхм
    то и ти си кандидат за категория дървен философ
  • 2
    1
    русенец
    В ДВА ПОРЕДНИ ДНИ Е ИЗКАЧИЛА И ДВАТА ВЪРХА? Ако е така то тя трябва да стане новата лауреатка на Нобелова награда за литература. За фантастика по-точно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари