Българка е любимата от осем снахи на важна йорданска фамилия

0
Българка е любимата от осем снахи на важна йорданска фамилия
Снимка: Марица

Ирина Бармауи е икономист, бизнесдама - президент на фирма за кетъринг, съпруга на Н.Пр. д-р Хасан ал Бармауи, почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София, почетен гражданин на Пловдив. Майка на три деца - лекарка, спортист и бъдещ режисьор.

За Ирина Бармауи животът е въртележка между два свята - български и арабски, пише "Марица". Крехката дама се справя чудесно с предизвикателството работеща съпруга на йордански дипломат и многодетна майка. Което е равносилно да носиш не две, а поне четири дини под една мишница. На всичко отгоре с лекота и усмивка, като на шега. Е, Ирина го може.

Със съпруга, почетния консул на Йордания Хасан ал Бармауи, са заедно повече от 30 години. Вече са свикнали да имат по две родини, да се чувстват еднакво добре и в България, и в Йордания. Запознали се в Икономическия институт, пламната студентска любов и неусетно навъртели няколко десетилетия съвместен път.

Ирина е дясна ръка на дипломата, който непрекъснато е ангажиран с организиране на българо-арабски бизнес и културни проекти. Невероятното на тандема Бармауи е не дълголетието, а това, че не са се карали нито веднъж, в дома им постоянно се чува музика и смях. Когато са в България, Ирина е еманципираната жена, тарторът в семейството. Така е научила и децата - тук мама да взема решенията. Затова съм толкова щастлива в Йордания - стъпя ли там, вече не съм тартор, а просто жена, за която се грижат, разказва Ирина. Би живяла и за постоянно там - животът в арабската страна е изключително подреден и спокоен. Ние, българките, сме си извоювали самостоятелност, но това е грешно разбрана свобода на много висока цена, разсъждава г-жа Бармауи.

Семейството в Йордания е запазило здравите си корени и е стабилен стълб за обществото. А жената, майката е изключително уважавана. Близките там много ме обичат и аз ги обичам, като кръвни роднини, споделя съпругата на дипломата.

Фамилията на г-н ал Бармауи наистина е огромна за българските представи - 14 братя и сестри, изключително задружни и привързани един към друг. На тържеството по случай медицинската диплома на Нора в Аман се събрали 75 души от семейството - лели, чичовци, първи братовчеди на абсолвентката. Клиповете от купона в Йордания са наистина впечатляващи - десетки щастливи роднини се смеят, прегръщат се, танцуват лудо. При това без капка алкохол - на семейни сбирки в Йордания се пие само сок и вода. А кулинарните специалитети на сестрите на Хасан са като излезли от приказките на "Хиляда и една нощ". Като гледа човек това изобилие и изобретателност на йорданските деликатеси, се пита дали не е мит твърдението за българските вкусни манджи.

Когато е в Йордания, Ирина посещава приеми на кралското семейство в Йордания. На един от последните се оказала най-предпочитаната събеседничка не на кого да е, а на принцесата на Йордания Басма, сестрата на крал Хюсеин, леля на сегашния крал. Една от най-влиятелните членове на кралското семейство се занимава активно с благотворителност, интересува се от литература - завършила е аристократичната специалност не къде да е, а в Оксфорд.

Двамата съпрузи Бармауи са еднакво добри готвачи. Предпочитат йорданска кухня, Ирина е усвоила до съвършенство арабските кулинарни изкушения, въпреки че това изкуство не се удава на всеки. Въпреки че има осем отлични готвачки във фирмата за кетъринг, съпругата на дипломата предпочита храната вкъщи да приготвя сама. Любимият им йордански специалитет е традиционният мансаф, а българският - дробсарма.

Голямата гордост на семейството е щерката Нора - неслучайно са я нарекли на предишната кралица Нур, от арабската дума за светлина. Въпреки че предричат бъдеще на танцьорка, Нора сменя хореографията с медицината и вече е дипломиран доктор в университетската болница в Манхатън, Ню Йорк. Големият им син Билал, Били, е запален спортист, завършил НСА, предстои му държавен изпит и бизнескариера. Малкият син Кайс, пресен абитуриент, ще учи театрална режисура в НАТФИЗ. Името му е романтично - така се нарича арабският Ромео, възлюбеният на Лейла.

Семейство Бармауи честично прескачат до Пловдив. Тепетата тук крият магия като тази на Аман, разположен върху цели 19 хълма. Консулът Бармауи е почетен гражданин на Пловдив и винаги с радост гостува край Марица. И до днес под тепетата са едни от най-добрите им приятели - семейството на бившия кмет Иван Чомаков, хора от бизнеса, историци, инициатори на побратимяването на Пловдив и Петра преди години. Естествено консул Ал Бармауи е двигател на побратимяването на втория град на България с магическата Петра.

Като съпруга на дипломат Ирина предпочита елегантни изчистени тоалети. Особено допада изисканият стил на модна къща „Галинел” на пловдивската дизайнерка Галина Денчева. Преди време Ирина прескачала под тепетата с приятелката си, певицата Силвия Кацарова, за да си изберат тоалет от колекциите на пловдивчанката. Една от най-оригиналните фотосесии на „Галинел” е заснета сред екзотичния декор на Йордания - Петра и Червената пустиня, с активното съдействие на семейство Бармауи.

Едно от най-романтичните преживявания за Ирина е спектакълът „Харем” на Античния театър, с който Галина Денчева представя една от колекциите си.

Фереджета, феерични тоалети, камили, 10-метрови палми, автентична бедуинска шатра превръщат най-популярната сцена на Пловдив в приказка на Шехерезада. Етномузиката на Калин Вельов омагьосва публиката. С главната роля в приказния спектакъл се справя перфектно консул Ал Бармауи - в национален йордански костюм той е водещ на спектакъла. Ирина е главен консултант. Толкова треперих за представянето на Хасан, а то надмина всички очаквания. Оказа се, че дори е засенчил моделите, все известни лица от модния елит, при това в уникални екзотични тоалети. Дори Галя и Деси Денчева се удивиха - на другия ден никой не каза браво на дизайнерката, питаха къде е четецът, разказва Ирина.

Дали жената на дипломата би искала да слезе от бързата въртележка, на която я е качила съдбата? В никакъв случай. Ако трябва да започне отначало, би променила доста неща само в бизнеса, не и в личен план. Какво повече може да иска човек от живота - любима работа, три деца, партньор, с когото не ти е било скучно нито миг, цели 30 години!

Вълшебства за небцето

И Ирина, и Хасан са майстори на йорданските специалитети, особено кулинарния символ на страната - мансаф. Приготвя се с агнешко, ориз, подправки - черен пипер, къри, шафран, ядки - с кисело мляко е вълшебно. На йорданската маса не се пие алкохол, само сокове и вода. Уникално е и йорданското кафе, което няма нищо общо с турското. Счуква се по специален начин, средноедро. Вари на бавен огън, около половин час. Слага се кардамон, който придава уникалния аромат на напитката. Тройния символ на йорданските специалитети закръгля най-популярният десерт - конафе. Приготвя се с грис, обезсолено сирене, полято със сладък сироп, с топка сладолед отгоре - истинско вълшебство.

С кадифена ръкавица

Йордания е модерна светска държава. Тя е арабската държава с най-висок процент жени с висше образование, всички специалности са отворени към жените. Най-много са учители и лекари, съдии, прокурори, в бизнеса жените са водещи. Дами се обучават и във военната академия, след което заемат постове в полицията и армията. Има жени катаджии. Има жени депутати, две жени министри в това правителство - на културата и транспорта. Неслучайно модерното лице на Йордания е кралица Рания, застъпничка на правата на децата и жените.

Жените в Йордания постигат това, което искат, но по много дипломатичен начин. Арабките командват два пъти повече от българките, но дискретно - пред хората излиза, че мъжът взема решенията, които жената иска.

Много от младите жени работят. Децата в йорданското семейство са между 6 и 8, връзката с майката и бащата е много силна - нещо, което отдавна се е загубило у нас. И друга е фрапиращата разлика с България - най-способните и ученолюбиви младежи остават в Йордания, в чужбина заминават тези с посредствени оценки. За да станеш лекар например, трябва да имаш оценка 99 по 100-бална система. Резултатът е налице - в Йордания няма лекари чужденци, а само местни, мотивирани със стабилни заплати, имидж, връзка със семейството.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари