Българка болна от вируса "Зика"

0
Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса
Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса

Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса и болки по цялото тяло като грип, но 5 дни по-късно се явява ситен червен обрив. 

Това разказва за “24 часа” българката Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро. Докато няма обрив и болки в ставите и мускулите, инфекцията не се определя като зика, обяснява Лора. Тя подозира, че се е заразила от комар по време на карнавала в Рио, когато е прекарала доста време навън заедно със съпруга си.

Отчита като грешка, че не е използвала репелент.
Заболяването се проявява 10 дни след ухапването от комар и отшумява за 3 до 5 дни.
 

Ето я историята на Лора, разказана от самата нея: 

Преди почти две седмици в една неделя усетих, че се разболявам и до вечерта имах болки в цялото тяло и вдигнах температура 38,6 градуса.

Взех хапче против температура и на другата сутрин вече я бях свалила.

В поликлиниката до нас ме разпитаха подробно какво усещам, но заключиха, че е обикновен грип, защото нямах нито обрив, нито главоболие, нито силни болки в ставите.

Пет дни по-късно забелязах, че областта около деколтето ми е силно зачервена.

Малките червени пъпчици и петна приличаха на алергична реакция и понеже наскоро се бях излагала на слънце, а и вече развих подобна реакция тук, не се притесних особено.

Но когато на следващия ден вече цялото ми тяло се обрина, взех антихистамин.

Сърбежът не беше толкова силен, колкото при предишната ми такава реакция. На другата сутрин усетих болки и скованост в двата си показалеца и в ходилата

Отидох първо в един от държавните здравни пунктове, където всеки има право на безплатен преглед и лекарства.

В разгара на лятото обаче се оказа, че тези пунктове са пълни с хора, защото не само зика, а всякакви бактерии се развиват особено успешно във влажния и горещ климат.

След като ме предупредиха, че ще ми се наложи да чакам най-малко три часа в претъпканата с изглеждащи наистина зле хора - някои спящи, други изпотени от висока температура, трети безсилно отпуснали се на недостатъчните да поемат всички седящи места, се отправих към съседна поликлиника, която приема моя допълнителен здравен план.

Тук има няколко компании, които предлагат допълнително здравно осигуряване и в зависимост от личния план човек може да избере сред частните лечебни заведения, които работят с тях, къде да бъде прегледан. Чакането в тях е значително по-кратко, но пък нищо не е безплатно.

От вратата лекарката, която ме прегледа, ме попита дали съм имала висока температура преди няколко дни, и след като видя обрива по цялото ми тяло, заключи, че трябва да ми направят кръвен тест, за да установят дали става дума за зика.

Час и половина по-късно резултатите от теста излязоха и ниският брой левкоцити в кръвта ми наведе лекарката на мисълта, че наистина е зика.

След като ми предписа по-силно антиалергично лекарство, което да пия в рамките на 5 дни, и още едно, ако пак вдигна температура, тя ми каза, че тъй като вирусът е все още нов и сравнително непознат, не знае дали след това ще си иразработя имунитет и повече няма да боледувам от зика.

За разлика от другата болест, която могат да причинят комарите, Aedes Aegypti - денга, за Зика още не се знае колко типа може да бъде и съответно колко пъти можеш да се разболееш от нея.

Има например четири типа денга и всички те протичат доста по-тежко от зика. Една от сестрите на съпруга ми вече е боледувала от три от тях, а преди месец прекара и зика.

Моите симптоми на зика бяха класически: високата температура в началото, обривът, който почти изчезна за пет дни, но не предизвика силен сърбеж, болки в ставите на китките и стъпалата, смесени с усещането за изтръпване там, които също се успокоиха за три дни, лекото главоболие в областта на очите, което ту се появява, ту изчезва и цялостното усещане за отпадналост.

Единственото, което мога да направя, е да си почивам, да пия много течности - предимно вода, да се храня с лека и богата на витамини и минерали храна и да се надявам, че съм си изградила имунитет.

Всъщност различното усещане от зика в сравнение с познатите ни в България вирусни инфекции е само изтръпването и болките в ръцете и краката.

И поне в моя случай може да се изкара и на крак, ако е необходимо.

Ако ви ухапе комар, приносител на зика, болестта ще се развие след около 10 дни  и би трябвало да отшуми в рамките на 3-5 дни. Мен вероятно ме е ухапал комар по време на карнавала, когато обикаляхме доста по улиците, а заради почти всекидневните дъждове този месец е и доста влажно и все се намират тук-там локви.

Грешката ми беше, че не използвах репелент, нито пък съм се хранила с кой знае колко богати на витамини от групата Б храни, както препоръчват.

Познавам още една българка, живееща тук, която прекара зика преди повече от месец, а в поликлиниката освен мен още четири жени бяха диагностицирани със същото, само докато бях там.

Срещнах и моя приятелка румънка, която се беше оплакала, че се е заразила седмица по-рано.

И при нея болестта беше протекла почти като при мен, но вместо в китките болките в ставите били около лактите.

Била се почувствала по-добре, но изведнъж започнало да й се гади и се беше върнала за повторен преглед.

Обяснили й, че това е поствирусна реакция на организма.

Лекарката, която ме прегледа, се държа професионално, но без видимо притеснение или изненада, че и моят случай е такъв и това ми вдъхва увереност, че вече е изграден някакъв механизъм за третиране на епидемията.

Лекарката дори не се задълбочи върху мен кой знае колко, но това не значи, че си е претупала работата.

Жената допълни, че нито едно от изследванията, които се правят във връзка със зика сега, не може все още да бъде прието за 100% достоверно - например фактът, че зика може да бъде предавана по полов път или чрез слюнка.

Така че според нея със съпруга ми няма от какво да се притесняваме.

Разбира се, особено внимание се отделя на бременните, но тъй като аз не съм сред тях, моята лекарка само ме помоли да се наблюдавам в следващите пет дни и ако не усетя подобрение, да се върна отново при нея.

Информация може да се намери на много места за това как да се предпази човек от зика, какви са симптомите на болестта, как да се лекува тя, за какви други симптоми да следи човек, докато се лекува от зика

Както и какви допълнителни болести биха могли да възникнат в много редки случаи, като например синдрома на Гилен-Баре. Основното притеснение тук е по отношение на бременните и вероятността заразените със зика да родят деца, страдащи от микроцефалия.

В Бразилия абортът е забранен, освен ако има реална опасност за живота на майката, ако бременността е в резултат на изнасилване или ако плодът страда от аненцефалия.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари