България става част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

1
Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски
Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски Снимка: Facebook

Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии. Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, предава БНР. Тази нощ отново беше обявена въздушна тревога в южните райони на Украйна.

Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света, каза украинският президент Володимир Зеленски:

"И това вече не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия."

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски вчера в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен нашата страна, Зеленски посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада. По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още украинският президент.

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

Тази нощ руските сили отново атакуваха Южна Украйна с дронове. Ударни безпилотни летателни апарати "Шахед" са излетели от Черно море в посока Одеска област, съобщиха украинските ВВС. Ръководителят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер призова жителите на региона да останат в убежищата. Агенция УНИАН съобщава за ракетен обстрел и срещу Харков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Анонимен
    Поредната фабрика на управляващите , купен на 8 септември.
  • 12
    1
    ХАХАХА!!! НЕ.
    Проклет да си зеленски и проклета да е украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари