България ще стане силициевата долина на Европа

0
България като една от най-горещите технологични дестинации в Европа
България като една от най-горещите технологични дестинации в Европа

Ще започна тази статия с един въпрос, който ще ви задам отново в края й, а той е: вярвате ли, че България може да се превърне в силициевата долина на Европа?

Ако отговорът ви е “НЕ”, тогава в следващите редове ще се опитам да ви докажа, че това не само е възможно, а че се случва сега – в момента на писане на тази статия и в момента, в който вие я четете. Ако отговорът ви е бил “ДА”, тогава текстът просто ще затвърди и допълни вашата нагласа за България като една от най-горещите технологични дестинации в Европа.

За България като за България

България е най-бедната страна в ЕС, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – технологичния сектор, или накратко казано ИТ. Това е единственият сектор в момента, който не само отчита изключителен възход в българската икономика, но който може изтегли страната от бедността и да я превърне в силициевата долина на Европа.

Пред нас, разбира се, стоят редица предизвикателства, но предприемаческата култура се разраства все по-бързо и вече имаме своите поводи за гордост. Най-яркият пример за роден ИТ успех е софтуерната компания Telerik (основана през 2002 г.), която в края на миналата година беше придобита от базираната в Бедфорд, Масачузетс, Progress Software за рекордната не само за България, но и за Централна и Източна Европа сума от 262 милиона щатски долара.

България е малка страна, с малко население, но количеството невинаги означава качество, защото именно качествените хора в ИТ сектора изстреляха държавата ни на първо място в класацията на Stack Overflow за най-добри програмисти в света.

И това не е всичко: България поддържа своята конкурентоспособност в аутсорсинга с HP, IBM, Microsoft, Oracle, VMWare и SAP, които са свидетели на двуцифрен ръст в техните местни дейности. Наш източник в HP България сподели, че в наскоро откритата високотехнологична лаборатория на компанията в София има технологии, каквито няма никъде в Европа, дори в най-силно развитата европейска икономика – Германия. Като цяло българската технологична индустрия е на път да достигне най-високия си принос към БВП на страната.

България е единствената европейска държава, която стигна до Топ 10 на AT Kearney Global Services Location Index 2014, който съдържа подробна информация за най-добрите дестинации за аутсорсинг. "България е дом на напреднали ИТ центрове, обслужващи както национални, така и мултинационални компании, фокусирани върху традиционната разработка на софтуер за играчи като CSC и SAP", се казва в доклада.

Днес България има компании от целия технологичен спектър: комуникации и хардуер, както и софтуерни продукти и услуги. Общата стойност на пазара е около 4 млрд. евро и разпределението е повече или по-малко равно между тези три области.

България търси талант

с

Не, не става дума за онова тв шоу, макар и целта да е същата. България търси талантливи програмисти и тъжната истина е, че те са малко, а на пазара има остър недостиг от тях. Пирамидата тук е обърната и вместо талантливите и можещи хора да се борят за място в технологичните компании, то в родната ни действителност технологичните компании се борят да привлекат и малкото качествени хора в своя отбор. Друг проблем идва и от “изтичането на мозъци” към чужбина (най-вече САЩ), където пазарът е силно развит и възможностите са по-големи.

Но има светлина в тунела, защото все повече млади хора с предприемачески дух решават да останат тук, а други вече успели се завръщат, за да се развиват в България. Те са млади, амбицирани, интелигентни и знаят, че ако не си на върха и не правиш нови неща, нe иновираш, конкуренцията ще те отвее. Това всъщност важи за всеки бизнес.

Българските програмисти например, съпоставени с американските, могат повече, работят по-бързо и искат да постигнат повече. Тук има много специалисти, които са много добри и правят невероятни неща. В България има хора, които могат да свършат работа. Има и много истински креативни фирми, които са малки, но имат качествени и иновативни продукти. И това не са празни думи, това са факти, подкрепени и изказани от хора пряко участващ в ИТ сектора в България и в чужбина.

Един от тези хора е Светлин Наков, когото поканихме за коментар по въпроса, може ли България да се превърне в силициевата долина на Европа. Ето и какво каза той:

“Горд съм относно българската технологична действителност. България е място, където технологичният сектор е силно развит. Софтуерната и ИТ индустрията са много силни, макар и малки като количество, заето в тези сектори. България е напред спрямо повечето от съседите си и се е оформила като регионален център за технологии и предприемачество.

Хората, работещи в българската ИТ сфера, са много силни, работливи, знаещи, можещи, търсещи развитие всеки ден, учат, трудят се, решават проблеми, иновират, творят, развиват се. Определено българските програмисти, ИТ специалисти и експерти от дигиталния сектор са на ниво, имат талант и правят добри продукти и услуги. Ако мога да избирам, бих наел българи пред индийци, украинци, германци или американци. Българите учат, бачкат, доставят резултати, търсят решения, свършват работата.”

Източник: hicomm.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари