България се похвали с бум в продажбите на оръжие

0
Експортът на военна продукция за миналата година е за над 1.2 млрд.лв.
Експортът на военна продукция за миналата година е за над 1.2 млрд.лв.

България официално призна вчера, че продава много повече оръжие и че износът вече е надхвърлил 1 млрд.лв. годишно.

При откриването на 12-ото издание на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус 2016" в Пловдив зам.-министърът на икономиката Любен Петров обяви, че през 2015 г. износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50 на сто спрямо предходната година. По данни на Министерството на икономиката през 2015 г. сме изнесли продукция за над 640 млн. евро, т.е. над 1.2 млрд.лв., пише Вестник СЕГА.

Това означава, че за последните две години страната е изнесла оръжия за 2 млрд.лв. Зам.-министър Петров допълни, че става дума за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства. Сред отличниците износители зам.-министърът посочи "Аполо Инженеринг", "Кинтекс", Арсенал", "Емко" ООД и ВМЗ-Сопот.

Основните дестинации за износ са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ. Любен Петров увери, че Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в "неподходящите хора и ръце". Според Петров основните причини за добрата търговия са, че на българското въоръжение и боеприпаси им се носи славата на едни от най-качествените, както и на международната обстановка и на активните кампании на големите български фирми производители, които откриха представителства в Алжир, Индия и други страни.

Допреди няколко години се говореше за срив на оръжейната промишленост и на износа на военна продукция. Но във ВМЗ - Сопот, наскоро бяха открити два нови цеха с 1000 работни места. Военният завод регистрира ръст на приходите с над 300 на сто. Предприятието излезе на печалба от 38.3 млн. лв. при негативно представяне за съответния период на 2015 г.

Основните му пазари са в Афганистан, Индия, Алжир и Турция, като до края на годината се очаква да бъдат изпълнени поръчки, на стойност 250 млн. лв. Икономическото министерство отчете добри резултати и за останалата част от военнопромишления комплекс - НИТИ, "Терем", "Кинтекс". "Кинтекс" е осигурила поръчки за българските компании за 2016 г. за 112 млн. лв., което е ръст от около 100 на сто. Добри резултати се отчитат и за НИТИ. През миналата година в това дружество са били изчистени задължения за близо 1 млн. лв. и в момента фирмата няма дългосрочни дългове. Приходите на "Терем" са нараснали с над 113 на сто.

"Тазгодишното издание на "Хемус - 2016 г." се провежда в напрегната среда за сигурност, което дава нови възможности и поставя завишени очаквания към отбранителната индустрия", обяви вчера министър Николай Ненчев при откриването на изложението. Ненчев ще проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Камерун и Нигерия, както и с ръководителите на чуждестранните делегации от Италия и Швеция.

В изложението за първи път участва Китай. Официални делегации са изпратили повече от 20 страни, между които Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Камерун, Кувейт, Нигерия, Пакистан, Турция, Южна Корея. 63 фирми и организации от девет държави представят нови техники и технологии в отбранителната промишленост. Предвиждат се и демонстрации на полигона в Змейово и край брега на Марица в Пловдив.

"Амнести интернешънъл" обвини вчера България, че е сред основните доставчици на оръжие за египетския режим. Близо половината страни от ЕС доставят оръжия на Египет, обяви правозащитната организация и поиска от ЕС да наложи оръжейно ембарго за страната. "Амнести" подчерта, че доставчиците на оръжия за Кайро стават съучастници в "извънсъдебните екзекуции", "отвличанията" и "мъченията", които се извършват там. Освен България организацията посочва Франция, Италия, Великобритания, Германия и Чехия като доставчици на леко оръжие и боеприпаси за Египет.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари