„Гранична полиция“ предотвратиха над 150 000 опита за незаконно влизане в България

1
Над 1 200 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България
Над 1 200 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България Снимка: БГНЕС / Архив

Над 1 200 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България

От началото на годината до 30.09.2023 г. граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита на незаконни имигранти да влязат нелегално на територията на Република България. Възможно е част от самостоятелно завърналите се лица във вътрешността на Република Турция, след като са установили български патрули по линията на границата, да са направили повече от един опит за преминаване на наша територия. /През същия период на миналата година предотвратените опити са над 115 000./

1 242 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България през 2023 г. Продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти, сред които преобладават граждани на страни от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница на вход са от Сирия – 629, Мароко – 200, Афганистан – 199, Ирак – 80.

От 1 януари до 30 септември 2023 г. при опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1 968 граждани на трети страни. Гражданите на Афганистан, Сирия и Мароко формират основния дял на задържаните. Най-натоварена на изход през периода остава българо-сръбска граница, където са задържани 88% от лица, предприемащи опити за нелегално преминаване.

Със 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г. - 8364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4013.

С 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15% повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари